x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin: Occidentul recurge la un subterfugiu

Vladimir Putin: Occidentul recurge la un subterfugiu

08 Mai 2014   •   09:41
Vladimir Putin: Occidentul recurge la un subterfugiu

Afirmaţiile potrivit cărora Moscova ar deţine cheia rezolvării problemei ucrainene nu sunt altceva decât un subterfugiu la care Occidentul recurge, după ce au împins o situaţie în impas, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit RIA Novosti, citată de Agerpres.

'În ceea ce priveşte argumentul potrivit căruia cheia problemei ucrainene se află la Moscova, acesta este un subterfugiu inventat de partenerii noştri occidentali. Un subterfugiu fără nicio bază', a afirmat şeful statului rus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, după discuţiile purtate cu preşedintele în exerciţiu al OSCE, Didier Burkhalter.

'Ori de câte ori partenerii noştri din Europa şi Statele Unite împing o situaţie dată în impas, ei ne spun mereu: cheia problemei este în mâinile Moscovei', a spus Vladimir Putin, subliniind tendinţa Occidentului de a da vina pe Rusia pentru propriile sale greşeli.

Între timp, se aşteaptă ca separatiştii proruşi din estul şi sudul Ucrainei să-şi precizeze decizia cu privire la amânarea referendumului prevăzut pentru duminică 11 mai, privitor la 'independenţa' republicii autoproclamate Doneţk, cerută în ajun de preşedintele rus în scopul favorizării detensionării crizei ucrainene.

După primirea miercuri la Moscova a preşedintelui în exerciţiu al OSCE, ministrul de externe elveţian Didier Burkhalter, liderul de la Kremlin a cerut regiunilor proruse din estul Ucrainei să amâne referendumul programat duminică. În schimb, el a somat 'autorităţile de la Kiev să suspende toate operaţiunile de represalii în sud-est'.

Liderul separatist Denis Puşilin a indicat că propunerea preşedintelui rus va fi examinată joi în cadrul unei reuniuni speciale.

În contextul ultimelor evoluţii din Ucraina, Vladimir Putin a convocat miercuri seara Consiliului Securităţii Rusiei - organism consultativ pe lângă Kremlin. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, a fost extrem de laconic cu privire la agenda discuţiilor, limitându-se să afirme că a avut loc un schimb de opinii în lumina negocierilor cu preşedintele OSCE şi au fost discutate şi alte dosare din actualitatea internaţională.

×