x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Voronin: Decizia României privind scutul antirachetă prejudiciază securitatea R.Moldova

Vladimir Voronin: Decizia României privind scutul antirachetă prejudiciază securitatea R.Moldova

07 Feb 2010   •   00:00

Decizia României de a găzdui rachete de interceptare în cadrul scutului american antirachetă din Europa ar putea să transforme Republica Moldova într-o linie de front, a declarat astăzi fostul preşedinte moldovean, Vladimir Voronin.



Preşedintele român, Traian Băsescu, a anunţat joi că România este dispusă să găzduiască rachete de interceptare în cadrul scutului american antirachetă, destinat protejării aliaţilor europeni.

Un oficial din cadrul Departamentului american de Stat a anunţat ulterior că instalaţiile din România vor deveni operaţionale din 2015 şi sunt create pentru a asigura protecţie împotriva "actualelor şi viitoarelor ameninţări cu rachete balistice din partea Iranului".

Voronin, care în prezent ocupă funcţia de preşedinte al Partidului Comuniştilor din R.Moldova, a declarat că poziţia României privind scutul american antirachetă şi sprijinul deschis acordat de aceasta actualei guvernări de la Chişinău ar putea avea consecinţe dezastruoase asupra securităţii în regiune, relatează RIA Novosti, citată de Mediafax.

Anterior, comuniştii moldoveni i-au cerut Guvernului moldovean să elaboreze o notă de protest faţă de România în legătură cu planurile sale privind scutul american antirachetă, subliniind că este inadmisibilă amplasarea unor elemente ale scutului american antirchetă pe teritoriul României.

Rusia şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la decizia României de a găzdui rachete în cadrul scutului american antirachetă, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut "clarificări".

×
Subiecte în articol: externe