Operatorul britanic de telefonie mobilă Vodafone Group Plc urmează să primească aprobarea Comisiei Europene pentru tranzacţia de 22 de miliarde de dolari vizând preluarea activelor Liberty Global Plc din Germania şi Europa Centrală, inclusiv România, au declarat miercuri pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
În luna mai 2018, operatorul britanic de telefonie mobilă Vodafone a acceptat să plătească 21,8 miliarde de dolari pentru a cumpăra o parte din activele Liberty Global din Europa. Tranzacţia ar urma să facă din Vodafone cel mai mare furnizor de servicii broadband, cablu şi telefonie mobilă din Europa cu 54 de milioane de consumatori şi o acoperire de 110 milioane case şi companii.
După ce Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea că tranzacţia ar putea reduce competiţia pe pieţele din Germania şi Cehia, sursele citate de Reuters susţin că Vodafone s-a oferit să întărească poziţia rivalului Telefonica Deutschland prin faptul că îi oferă acces la reţeaua sa broadband. Această propunere ar permite Telefonica Deutschland să ofere servicii în bandă largă prin intermediul reţelelor de cablu pe care Vodafone şi Liberty Global le au în Germania.
Cu toate acestea, rivalii mai mici au criticat drept insuficiente concesiile prezentate de Vodafone, ceea ce creşte şansele apariţiei unei contestări juridice la decizia Executivului comunitar.
Comisia Europeană a fixat data de 23 iulie drept termenul limită până la care va decide dacă va aproba sau nu tranzacţia prin care Vodafone ar urma să preia activele Liberty Global Plc.
În România, achiziţia operaţiunilor Liberty Global de către Vodafone va crea o companie cu o cotă totală de piaţă de 25% după veniturile totale. Vodafone România este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă, iar UPC România operează a doua cea mai mare reţea de cablu din România, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodării (41% din numărul total). Compania creată în urma achiziţiei va putea oferi servicii TV interactive, de internet în bandă largă şi de telefonie fixă, precum şi servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienţi mobili ai Vodafone România şi pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România.
AGERPRES