x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin, "blindat" pentru campanie

Voronin, "blindat" pentru campanie

11 Ian 2005   •   00:00

La Chisinau, conflictul dintre putere si opozitie capata amploare, cu o prima frauda electorala a Partidului Comunist.

VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

DECIS. Presedintele Vladimir Voronin nu are de gand sa lase sa-i scape inca un mandat
In timp ce "opozitia portocalie" cauta sa-si faca dreptate, deocamdata prin justitie, liderul comunist Vladimir Voronin incearca sa se disculpe, fara ca insa cineva sa i-o ceara, in fata observatorilor internationali.

La inceputul acestei saptamani, Voronin a trimis in Occident trei mesaje: primul secretarului general al OSCE, Jan Kubis; al doilea - secretarului general al Consiliului Uniunii Europene, Javier Solana; si al treilea - secretarului general al Consiliului Europei, Terry Davis. Fara a pomeni, bineinteles, de frauda de debut care a compromis impartialitatea Comisiei Electorale Centrale, Voronin le comunica celor trei demnitari ca "Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, in conformitate cu practica existenta, va expedia invitatiile de rigoare organismelor internationale vizate pentru delegarea echipelor de observatori internationali".

MOTIVATIE. Intrebarea fireasca ce apare este de ce oare a simtit presedintele moldovean nevoia de a-i asigura, inainte de termen, pe cei trei oficiali straini de respectarea unor uzante diplomatice firesti, care nici macar nu fac parte din atributiile Presedintiei? In aceleasi mesaje, cu texte similare, Vladimir Voronin si-a exprimat "increderea ca societatea moldoveneasca isi va exercita cu demnitate unul dintre cele mai importante drepturi in cadrul unor alegeri libere, corecte si transparente".

In opinia analistilor politici, prin aceste mesaje Voronin, pur si simplu, testeaza cat de mult a avut de suferit imaginea sa in exterior, ca urmare a fraudei cu efect de bumerang din startul acestei campanii electorale. Totodata, liderul comunist sustine ca "o prezenta impunatoare a observatorilor internationali la scrutinul din martie curent va fortifica institutiile democratice din Republica Moldova".

MONITORIZARE. Potrivit acelorasi analisti politici, Voronin a inteles ca incercarea sa nereusita de a frauda startul alegerilor din cauza unui principiu banal, dar care a deconspirat obedienta Comisiei Electorale Centrale, a alimentat suspiciunile organizatiilor internationale specializate in monitorizarea alegerilor. Prin urmare, exista deja informatii conform carora numarul observatorilor straini care vor monitoriza alegerile din R. Moldova nu va fi mai mic decat numarul celor care au monitorizat turul doi al alegerilor prezidentiale repetate din Ucraina. Asa stand lucrurile, se poate presupune ca prin aceasta invitatie facuta observatorilor straini Voronin isi asigura o pista pentru zile negre, cand va trebui sa explice neincrederea comunitatii internationale.

TEMERI. Tendinta care se contureaza in ultima vreme si care se pare ca il inspaimanta pe Vladimir Voronin este nu doar extinderea culorii oranj peste Republica Moldova, ci si apropierea fortelor politice de opozitie, care au acum un singur scop - neadmiterea fraudarii alegerilor.

In functie de situatie, opozitia s-ar putea uni sub aceeasi culoare fie in timpul campaniei electorale, fie dupa alegeri, pentru a protesta la adresa fraudarii rezultatelor.

PROMISIUNI. Ajunsi in pragul campaniei electorale cu unele dintre promisiunile facute in campania precedenta neindeplinite, comunistii moldoveni s-au apucat sa le reinnoiasca fara nici o remuscare. La o consfatuire a "activului republican al partidului" s-a stabilit ca "schimbarile ce urmeaza a fi facute in urmatorii patru ani trebuie sa permita debarasarea definitiva a R. Moldova de saracie si transformarea ei intr-un stat modern si european". Pentru a atinge acest obiectiv, comunistii sustin ca este necesara "dublarea bugetului de stat, majorarea pana la echivalentul de 300 de dolari a salariului mediu pe economie si cresterea de trei ori a pensiilor si burselor".

Si asta, in conditiile in care in 2004 tinerii absolventi ai institutiilor superioare de invatamant neangajati in campul muncii nu au avut dreptul nici macar la acel ajutor de somaj de 20 de dolari pe luna, acesti bani fiind redirectionati pentru majorarea pensiilor.
×
Subiecte în articol: externe voronin