EXTERNE
IN PRAG DE ALEGERI - Presa face declaratii de neimplicare
Raportorii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Josette Durrieu si Andre Kvakkestad, au ajuns la Chisinau tocmai cand autoritatile moldovene "incurajau" principalele posturi de radio si televiziune sa faca declaratii de neimplicare in alegeri.
VITALIE CALUGAREANU - CHISINAU
|
PRECAUT. Pentru a nu avea probleme la alegeri, presedintele Vladimir Voronin a cerut ca mass-media sa anunte public ca nu se vor implica in scrutin |
Vizitele intreprinse in ultima vreme la Chisinau de catre oficialii americani si europeni au avut ca scop descurajarea autoritatilor comuniste de a pune in aplicare eventualele planuri de fraudare a alegerilor. Desi la prima vedere dau semne de asimilare a acestui mesaj, guvernantii moldoveni continua lupta politica dupa modelul bolsevic. Ajunsi in pragul alegerilor, comunistii si-au dat seama ca mai exista cateva institutii de presa influente, care le-ar putea crea probleme de imagine. Cei doi raportori ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei nu s-au aratat incantati de starea in care au gasit institutiile democratice din Moldova. Josette Durrieu a atentionat ca va monitoriza personal reflectarea campaniei electorale de catre institutiile publice ale presei.
SARCINA DE PARTID. Aceasta, in conditiile in care Consiliul Coordonator al Audiovizualului a primit "sarcina de partid" de a reduce impactul mass-media neinregimentate politic asupra electoratului. Chiar de a doua zi, presedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Ion Mihailo, a inceput sa receptioneze "instiintari de neimplicare in alegeri", din partea posturilor de radio si de televiziune.
PRO SI CONTRA. Aceasta delimitare pretins benevola a directorilor institutiilor audiovizuale de cel mai important eveniment politic al anului este condamnata de presedintele Uniunii Jurnalistilor, Valeriu Saharneanu, care sustine ca directorii conformisti, lasi sau santajabili au tradat interesul publicului in momentul cel mai oportun. Mihailo este de alta parere, anume ca institutiile audiovizuale trebuie sa faca business si nu politica. "In zadar oamenii fac din aceasta o tragedie. Refuzul institutiilor mass-media de a se implica in alegeri este un drept prevazut de Codul electoral. Sa ne dam seama ca mai exista si in tara aceasta capital privat. Si haideti sa-i dam voie capitalului privat sa actioneze in conformitate cu legile capitalului privat", a precizat Mihailo.