x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin vrea cu ruşii

Voronin vrea cu ruşii

de Vitalie Calugareanu    |    18 Aug 2007   •   00:00
Voronin vrea cu ruşii
Sursa foto: VADIM DENISOV/

Preşedintele Consiliului pentru politică externă şi securitate al Rusiei a declarat că "Republica Moldova a acceptat prezenţa unor baze militare ruse pe teritoriul său".


Preşedintele Consiliului pentru politică externă şi securitate al Rusiei a declarat că "Republica Moldova a acceptat prezenţa unor baze militare ruse pe teritoriul său".

Serghei Karaganov, preşedintele Consiliului pentru politică externă şi securitate al Rusiei, a declarat pentru Komsomolskaia Pravda că Republica Moldova a acceptat prezenţa unor baze militare ruseşti pe teritoriul său. Afirmaţiile oficialului rus vin la doar o lună după ce Vladimir Voronin a dezminţit public informaţiile despre existenţa unui plan secret moldo-rus de soluţionare a diferendului transnistrean. Consiliul pentru politică externă şi securitate al Rusiei este o structură consultativă patronată de preşedintele rus Vladimir Putin. Deşi au trecut două zile de cănd a fost publicată la Moscova declaraţia lui Karaganov, Preşedinţia de la Chişinău nu a reacţionat in nici un fel, pentru că, spun responsabilii de acolo, "preşedintele este in concediu".


SUA SE IMPOTRIVESC. Declaraţiile lui Serghei Karaganov sunt mult mai grave decăt par la prima vedere. El a lăsat să se inţeleagă clar că Rusia a reuşit să-l convingă pe Vladimir Voronin de necesitatea reluării discuţiilor in baza planului rusesc de federalizare a Republicii Moldova, plan respins de Chişinău in toamna anului 2003. Karaganov afirmă in interviul citat că "integritatea Republicii Moldova va fi restabilită şi regiunea transnistreană va avea un statut special, in cadrul unui stat federativ".


Totodată, el susţine că UE, dar mai ales SUA s-ar opune acestei formule de reglementare, intrucăt nu doresc ca ea să fie realizată după un scenariu rusesc. Cu toate acestea, lumea are incă vii in memorie declaraţiile lui Voronin din iulie. "Punctul de vedere al Chişinăului in ceea ce priveşte prezenţa trupelor ruse in Transnistria rămăne neschimbat şi acesta coincide cu cel al SUA şi UE". Vladimir Voronin a asigurat totodată că "Rusia a renunţat la ideea federativă de soluţionare a diferendului transnistrean".

  • Chişinău

×
Subiecte în articol: externe