x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 2.500 de persoane, evacuate din apropierea vulcanului Nevado del Ruiz

2.500 de persoane, evacuate din apropierea vulcanului Nevado del Ruiz

de Redacția Jurnalul    |    08 Apr 2023   •   08:00
2.500 de persoane, evacuate din apropierea vulcanului Nevado del Ruiz
Sursa foto: Hepta

Guvernul columbian încearcă să accelereze evacuarea a aproximativ 2.500 de familii care locuiesc în apropierea vulcanului Nevado del Ruiz, care este monitorizat fiind posibilă o erupție. Dar unii locuitori refuză să plece, scrie Reuters.

Erupția vulcanului din 1985 a provocat moartea a peste 25.000 de persoane în cel mai mare dezastru natural din istoria Columbiei, avalanșe de pământ și fragmente de rocă îngropând așezări întregi.

Guvernul a ridicat nivelul de alertă al vulcanului la portocaliu, în urma unei intensificări a activității seismice care sugerează o probabilitate crescută de erupție în următoarele zile sau săptămâni, și a început unele evacuări preventive.

Președintele Gustavo Petro a cerut ca evacuările să se desfășoare mai rapid, iar oficialii responsabili de dezastre au declarat că animalele - esențiale pentru multe dintre mijloacele de trai din zona rurală - ar putea fi și ele mutate sau că fermierilor li se va permite să se întoarcă în timpul zilei pentru a le îngriji.

Dar unii locuitori, inclusiv familiile care au supraviețuit erupției devastatoare din 1985 a Nevado del Ruiz, care se află la granița dintre provinciile Tolima și Caldas, spun că nu vor pleca.

„Nu mă sperie, pentru că a explodat deja”, a declarat Evelio Ortiz, un cultivator de cartofi care a supraviețuit erupției din 1985 împreună cu soția și cei cinci copii ai săi. „Ceea ce urma să se erodeze s-a erodat”.

Aproximativ 57.000 de persoane locuiesc în zona de pericol a vulcanului, care se întinde pe părți din șase provincii, potrivit agenției naționale de gestionare a dezastrelor.

Evacuările preventive sunt necesare deoarece infrastructura de comunicare precară ar putea face dificilă contactarea celor care locuiesc cel mai aproape de vulcan în cazul unei erupții iminente, au declarat autoritățile.

Tragedia din 1985 este a patra cea mai gravă erupție vulcanică din istoria omenirii, potrivit Smithsonian Institution.

Nevado del Ruiz este un stratovulcan sau un vulcan compozit.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Nevado del Ruiz vulcan eruptie evacuare