Vulcanul Kilauea a erupt din nou, marţi, expulzând în atmosferă gaze toxice prin două noi fisuri şi determinând autorităţile să evacueze de urgenţă un al doilea cartier de pe Insula Mare din Hawaii.
Agenţia de Protecţie Civilă a emis o informare pentru evacuarea de urgenţă a locuitorilor din zona Lanipuna Gardens, aflată în partea de est a insulei. Marţi, rezidenţii din cea mai afectată zonă de pe insulă, cunoscută sub numele Leilani Estates, au condus prin nori de sulf si pe un asfalt crăpat, în încercarea disperată de a-şi vizita casele, poate pentru ultima oară, înainte ca vulcanul Kilauea, care a distrus deja 35 de locuinţe şi alte structuri, să erupă din nou.
Niciun deces şi nicio vătămare corporală gravă nu au fost înregistrate din momentul în care Kilauea - cu activitate vulcanică aproape constantă începând din 1983 - a început să arunce din nou jeturi de lava, joia trecută. Circa 1.700 de locuitori au parasit Leilani Estates, unde raurile de materie incandescenta s-au apropiat la aproape 4 kilometri de crapaturile aparute în partea estică a Insulei Mari.
Şi alte zone ar putea fi evacuate pe măsură ce ramificaţiile sistemului de fisuri se întind către est, ameninţând cartierele care până în prezent au fost considerate ferite de pericol, potrivit autorităţilor. ''Este încă multă magmă în subsol. Seismicitatea este în continuare crescută'', a avertizat şeful protecţiei civile din Hawaii, Talmadge Magno. ''Dacă lucrurile se complică, populaţia trebuie evacuată'', a precizat acesta.
Începând de joi, Kilauea a determinat formarea a 14 fisuri vulcanice prin care sunt aruncate afara şuvoaie de lavă a carei temperatura atinge 1.093 de grade Celsius. Avand o suprafaţă de 10.430 de kilometri pătraţi, Insula Mare din Hawaii asigura o cincime la veniturile realizate din turism de acest stat. AGERPRES