x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Washington Post: Slovacia, buturuga mică, poate răsturna Europa, carul mare

Washington Post: Slovacia, buturuga mică, poate răsturna Europa, carul mare

07 Oct 2011   •   14:16

Slovacia, micuta tara cu 5,4 milioane de locuitori din Rasaritul Europei, cunoscuta pentru castelele sale si laptele acru de oaie, tine 'ostatic' maretul plan de salvare din criza financiara, conceput de liderii europeni, in speta de Germania si Franta, titreaza Washington Post, in editia sa electronica.

Planul de salvare al zonei euro trebuie aprobat de parlamentele tuturor celor 17 state care au adoptat moneda unica. Penultima natiune care a dat, joi, unda verde planului, a fost Olanda, lasand acum totul pe seama micii, dar 'incapatanate' Slovacii, care a adoptat moneda euro in 2009. Nici Malta nu a adoptat inca planul de salvare, dar nu exista semnale atat de critice ale acestuia, inaintea votului programat saptamana viitoare.

Publicatia americana noteaza ca, desi avandu-si radacinile in tenebrele fiscale ale unor tari cvasi-falimentare, precum Grecia, problemele economice ale Europei au erupt tocmai datorita indeciziilor si luptelor egocentriste ale politicienilor din zona euro. Se dovedeste ca in constructia zonei euro nu s-a prea tinut cont de managementul crizei, asa cum au avertizat criticii.

Washington Post se intreaba, retoric, ce s-ar fi intamplat, daca Washington-ul ar fi avut nevoie de aprobarea tuturor celor 50 de state inainte de implementarea planului de salvare a institutiilor financiare si a unor mari companii, dupa falimentul Lehman Brothers, in septembrie 2008?

Presedintele Parlamentului slovac, Richard Sulik, liderul si fondatorul Partidului Libertatii si Solidaritatii (formatiune neoliberala de centru-dreapta), care face parte din coalitia de guvernare, a anuntat ca va vota impotriva planului propus de Germania si Franta, opinand ca Grecia ar trebui lasata sa intre in faliment. 'Nu ne permitem sa platim pensiile greciilor sau datoriile bancilor franceze', declara Sulik.

De fapt, Slovacia este intr-o situatie ingrata, fara alternativa convenabila la indemana. Daca legea trece fara aprobarea formatiunii lui Sulik, se va ajunge la destramarea coalitiei de guvernare si la o foarte probabila criza bugetara. Pe de alta parte, daca planul este respins sau aprobat, asa cum propune Sulik, cu amendamentul ca Slovacia sa decida unde se va duce fiecare euro din miliardele necesare implementarii masurilor propuse, se va starni furia celorlalte state din zona euro, iar Bratislava se va putea astepta la represalii.

×