x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Washingtonul, gata să discute măsuri de încredere cu Phenianul

Washingtonul, gata să discute măsuri de încredere cu Phenianul

21 Dec 2018   •   11:48
Washingtonul, gata să discute măsuri de încredere cu Phenianul

Un emisar american a declarat vineri că ţara sa este dispusă să discute cu Phenianul măsuri de restabilire a încrederii, în timp ce Washingtonul îşi reînnoieşte eforturile de a convinge Coreea de Nord să renunţe la arsenalul său nuclear, informează France Presse. 

Peninsula a cunoscut o detensionare spectaculoasă în acest an când preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în iunie la Singapore. 

Trump şi Kim s-au angajat atunci asupra "denuclearizării complete a Peninsulei Coreea", o formulă vagă supusă tuturor interpretărilor. 

De atunci, negocierile între cele două ţări sunt în impas. Ambele părţi se acuză reciproc de rea-credinţă. 

"Statele Unite nu au nicio intenţie să relaxeze sancţiunile unilaterale sau sancţiunile ONU", a declarat Stephen Biegun, reprezentant special american pentru Coreea de Nord. 

"Cu toate acestea, în contextul angajamentului nostru cu Coreea de Nord, suntem gata să explorăm o serie de alte lucruri care ar putea stabili încrederea", a spus el. 

"Există o serie de iniţiative pe care am dori să le studiem la începutul procesului de denuclearizare a Coreii de Nord". El a refuzat să spună care ar putea fi. 

Emisarul a declarat deja că Washingtonul va facilita acordarea de ajutoare "umanitare" organizaţiilor americane în Coreea de Nord prin relaxarea interdicţiei cetăţenilor americani de a vizita ţara izolată. 

Cu o zi înainte, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, şi-a exprimat speranţa în desfăşurarea unui nou summit între Kim şi Trump "la scurt timp după Anul Nou".

AGERPRES

×