Statele Unite au decis să pună la dispoziţia NATO capacităţile lor în materie de apărare cibernetică pentru a contracara mai bine atacurile informatice provenind din Rusia, a anunţat la Bruxelles secretarul american al apărării James Mattis, informează France Presse.
Într-o discuţie cu presa, şeful Pentagonului a explicat că Washingtonul a urmat exemplul altor state membre care s-au angajat deja să furnizeze Alianţei "ciber-resurse". El a citat Marea Britanie, Danemarca, Olanda şi Estonia.
James Mattis a discutat de asemenea despre tentativa de piraterie informatică efectuată în aprilie de serviciile de informaţii militare ruse la sediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), o operaţiune dezvăluită joi de Olanda, urmată de expulzarea a patru ruşi.
Această tentativă, a spus el, arată modul în care atacurile cibernetice au devenit "mai frecvente, mai complexe şi mai distructive".
James Mattis a făcut aceste declaraţii la sediul NATO în timpul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările membre ale Alianţei.
Rusia a fost criticată puternic joi de NATO şi Uniunea Europeană, care o acuză că efectuează atacuri cibernetice la scară largă, precum şi "campanii masive de dezinformare", după cum a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.