Generalul francez Pierre Jacques Étienne, Viconte de Cambronne a jurat, ploaia a început să cadă ca şi când cerul însuşi l-ar fi plâns pe împăratul pe cale să fie detronat a doua oară, însă nimic nu mai este de făcut pentru a opri dezastrul: duminică, la fel ca şi în urmă cu 195 de ani, Napoleon a fost învins la Waterloo, de această dată sub ochii miilor de spectatori sosiţi pentru a urmări reconstituirea legendarei bătălii care apus capăt regimului celui supranumit 'Căpcăunul corsican', informează AFP, citată de Agerpres.
Tunurile au tras salvă după salvă, însoţind sunetul puştilor, husarii au lansat ultimul lor atac, iar împăratul a trebuit să se recunoască învins de forţele coaliţiei reunite împotriva sa.
Peste 3.000 de figuranţi veniţi din toată Europa, 50 de tunuri, 150 de cavaleri şi cai au participat duminică la reconstituirea a cinci momente esenţiale din desfăşurarea bătăliei de la Waterloo, reconstituire organizată ca o repetiţie pentru bicentenarul din 2015. Toţi sunt pasionaţi de istoria napoleoniană şi au îndurat cu stoicism capriciile vremii pentru a fi martori peste ani ai acestui moment istoric.
Bătălia de la Waterloo a avut loc la 18 iunie 1815 şi a fost un adevărat masacru. În faţa celor 74.000 de infanterişti francezi, sprijiniţi de puternice detaşamente de cavalerie, aliaţii au aliniat două corpuri de armată. Prusacii, conduşi de Gebhard von Blücher şi 'alianţa' condusă de Ducele de Wellington, ce cuprindea soldaţi britanici, germani şi flamanzi.
La sfârşitul acestei zile sângeroase, 7.000 de francezi erau ucişi, iar 18.000 răniţi. Aliaţii au plătit şi ei un preţ greu al victoriei, cu 3.500 de morţi şi 11.500 de răniţi, la care se adaugă pierderile prusace de 1.300 de morţi şi aproape 6.000 de răniţi.
Waterloo a însemnat sfârşitul aventurii napoleoniene, iar leul ridicat pe gorganul care domină câmpul de luptă le reaminteşte tuturor de această pagină a istoriei.
Citește pe Antena3.ro