x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks: Americanii au finanţat în secret grupări din cadrul opoziţiei siriene

WikiLeaks: Americanii au finanţat în secret grupări din cadrul opoziţiei siriene

18 Apr 2011   •   11:57
WikiLeaks: Americanii au finanţat în secret grupări din cadrul opoziţiei siriene
Sursa foto: /Reuters
161624-.jpgSUA au finanţat în secret mai multe grupări din cadrul opoziţiei siriene, se arată într-o telegramă WikiLeaks făcută publică de Washington Post. Printre proiectele finanţate de SUA se află şi un post de televiziune prin satelit ce difuzează programe antiguvernamentale.

Departamentul de Stat american ar fi direcţionat aproximativ 6 milioane de dolari către gruparea care gestionează Barada TV, post de televiziune cu sediul la Londra, al cărui pricipal scop este îndepărtarea de la putere a liderului autocratic Bashar al-Assad.

Fondurile americane au început să fie acordate încă din 2005, din timpul preşedinţiei lui George W. Bush, după încetarea relaţiilor politice cu Damascul. Susţinerea financiară a continuat şi în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, în ciuda intenţiilor administraţiei acestuia de a relua relaţiile cu Assad.

Oficialii din cadrul ambasadei SUA la Damasc au început să-şi arate îngrijorarea în 2009, când au aflat că agenţi de informaţii sirieni au început să pună întrebări despre programele americane. Americanii au sugerat Depratamentului de Stat să reconsidere implicarea sa, precizând că acest lucru riscă să afecteze apropierea administraţiei Obama de Damasc.

Nu se ştie dacă departamentul de Stat american continuă să finanţeze şi astăzi grupări de opoziţie siriene, însă documentele WikiLeaks arată că s-au constituit fonduri până cel puţin în septembrie 2010.

×