x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks: Calota Arctică, topită pentru resursele naturale

WikiLeaks: Calota Arctică, topită pentru resursele naturale

12 Mai 2011   •   17:59
WikiLeaks: Calota Arctică, topită pentru resursele naturale
Sursa foto: /Reuters

165103-calota-arctica.jpgO telegramă diplomatică americană, intrată în posesia WikiLeaks şi citată de BBC, demonstrează lupta pentru resursele naturale, estimate a fi cel puţin la nivelul celor din Marea Nordului, ascunse sub Calota Arctică, care s-a subţiat dramatic în ultimii ani.

 

Rusia şi SUA sunt prezentate ca principalele aspirante la bogatele zăcăminte de petrol şi gaze naturale. Surse diplomatice au dezvăluit că în 2007, un explorator rus, Artur Chilingarov a înfipt steagul ţării sale sub calota de gheaţă arctică, în timpul unei misiuni ştiinţifice. Ceea ce se dorea a fi un gest simbolic s-a dovedit ulterior că a avut girul Kremlinului, cercetătorul primind ordine în acest sens din partea partidului de guvernământ de la Moscova.

 

Mai mult, telegramele conţin şi comentariile ambasadorului rus la NATO, Dimitri Rogozin, potrivit căruia “secolul XXI va avea parte de lupte pentru resursele naturale, iar Rusia nu va, nicidecum, pierzătoare”.

 

WikiLeaks mai anunţă că joi, în micuţa localitate Nuuk, din Groenlanda, aflată sub protectorat danez, s-au întâlnit miniştrii de externe ale statelor membre ale Consiliului Arctic: SUA, Rusia, Canada, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia şi Islanda.

 

Sursele diplomatice americane deconspirate arată interesul SUA pentru obţinerea independenţei Groenlandei, similară cu startul acţiunilor de exploatare, ajutate şi de subţierea accelerată stratului de gheaţă a calotei polare.

×
Subiecte în articol: Rusia wikileaks calota arctica