x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WikiLeaks: FBI caută trei cetăţeni din Qatar în legătură cu atentatele din 11 septembrie 2001

WikiLeaks: FBI caută trei cetăţeni din Qatar în legătură cu atentatele din 11 septembrie 2001

02 Feb 2011   •   08:43

Autorităţile americane caută în mod activ trei cetăţeni din Qatar suspectaţi că au luat parte la atentatele din 11 septembrie 2011, dar trecuţi neobservaţi până acum, potrivit unei telegrame diplomatice americane dezvăluite de WikiLeaks şi publicate astăzi de cotidianul britanic The Telegraph.

În telegrama din februarie 2010, adjunctul şefului misiunii diplomatice americane în Qatar, Mirembe Nantongo, informa Departamentul Securităţii Interne de la Washington că trei cetăţeni din Qatar sunt bănuiţi că au condus operaţiuni de supraveghere şi de recunoaştere a obiectivelor lovite la 11 septembrie 2001 la New York şi Washington.

Cei trei bărbaţi, care au părăsit Statele Unite pentru Londra în ajunul atacurilor, au trezit suspiciunile personalului unui hotel din Los Angeles unde erau cazaţi, după ce în camera lor au fost observate "mai multe uniforme asemănătoare celor ale piloţilor".

Grupul a vizitat World Trade Centre, Statuia Libertăţii, Casa Albă şi mai multe locuri din Virginia cu câteva săptămâni înainte de atac, precizează telegrama.

Cei trei - identificaţi sub numele de Meshal Alhajri, Fahad Abdulla şi Ali Alfehaid - aveau bilete pentru o cursă American Airlines din 10 septembrie, pe ruta Los Angeles - Washington, la bordul unui avion Boeing 757. Ei nu s-au prezentat însă pentru acest zbor, plecând în aceeaşi zi de la Los Angeles spre Londra. La 11 septembrie, acelaşi Boeing 757 a fost deturnat de cinci terorişti şi s-a prăbuşit asupra Pentagonului, omorând 184 de persoane.

×