x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Wikileaks: Norvegia a fost avertizată că nu poate face faţă unui atac terorist

Wikileaks: Norvegia a fost avertizată că nu poate face faţă unui atac terorist

23 Iul 2011   •   07:30
Wikileaks: Norvegia a fost avertizată că nu poate face faţă unui atac terorist

Mai multe cablograme publicate de Wikileaks arata ca Norvegia nu era pregatita sa faca fata unui atac terorist, cu toate ca fusese avertizata. Intr-un document din 2009 se afirma ca serviciile secrete norvegiene "nu pot tine pasul" in ceea ce priveste amenintarea unor retele teroriste, din cauza ca Norvegia nu se simte amenintata.

Potrivit cablogramelor Wikileaks, Norvegia "se simtea imuna" in ceea ce priveste terorismul considerand ca grupul Al Qaeda nu era o "amenintare directa", scrie The Telegraph.

Un memo din 2009 arata cum autoritatile americane au facut presiuni asupra omologilor lor scandinavi pentru a lua masuri serioase in ceea ce priveste terorismul.

Vorbind despre o incercare a Seviciului de Securitate al Politiei (PST) de a localiza o celula terorista Al Qaeda, ambasadorul Norvegiei, Barry White, afirma, intr-un document, ca ofiterii de securitate norvegieni sunt "competenti, dedicati si, in general, coopereaza". Insa, el merge mai departe si spune ca acestia "refuza sa participe impreuna cu Marea Britanie la operatiunile de supraveghere a suspectilor descoperiti de spionii americani".

Documentul mai spune ca, in urma analizei unei conversatii intre suspecti, serviciile secrete americane si britanice au decis ca acestia merita sa fie supravegheati. Cu toate astea, "PST a gasit o alta metoda de interpretare a conversatiei, dand o lumina mai putin amenintatoare".

Barry White descrie cum, in ciuda supravegherii, "PST a pierdut urma unor echipamente periculoase care erau depozitate intr-un apartament. Se pare ca acestea au fost mutate fara anuntarea autoritatilor. In plus, PST a pierdut urma unui suspect timp de 14 zile pentru ca ofiterul de securitate fusese trimis intr-o alta misiune".

Continentul european a fost tinta mai multor atentate sangeroase in ultimii ani, printre victime numarandu-se si romani. Pe 7 iulie 2005, la Londra, mai multi atentatori sinucigasi au detonat bombe in trei garnituri de metrou si un autobuz. Peste 50 de persoane, printre care si o romanca, si-au pierdut viata atunci. Alte peste 900 s-au numarat printre raniti.

Cel mai grav dintre atentatele teroriste s-a petrecut insa in martie 2004. Peste 200 de persoane au murit si alte 1.400 au fost ranite atunci, in urma unei explozii extrem de puternice intr-o gara din Madrid. Cincisprezece romani au decedat in urma acestei tragedii.

×