Jurnalistii austrieci de la Wirtschaftsblatt, foarte atenti cu realitatile de la noi, sunt acum cu ochii pe comoara aparuta in peisajul energetic romanesc.
Reamintind contextul istoric al discutiilor despre rezervele enegetice romanesti, cei de la Wirtschaftsblatt afirma ca Romania a fost candva "un adevarat Dallas', notand ca la Ploiesti se ridica in jurul anului 1850 prima rafinarie moderna de petrol din Europa. "In 1861 deja se extrageau zilnic circa 3.000 de tone de titei, de la adancimi de 150 de metri', subliniaza cotidianul austriac.
Pentru jurnalistii austrieci, "locurile care cu ceva vreme in urma pareau simple terenuri de joaca sunt acum pietre de hotar pentru productia de petrol'. "Recent, Compania Universal Premium a anuntat ca a descoperit un zacamant de petrol si de gaz la granita cu Ungaria, in vestul tarii, la o adancime situata intre 440 si 2.100 de metri. Universal Premium estimeaza ca valoarea zacamintelor descoperite este de cel putin un miliard de euro', noteaza Wirtschaftsblatt, care-l citeaza pe directorul companiei, Ioan Teodor Vostinaru afirmand ca prospectiile geologice sunt in faza finala, iar extractia ar putea incepe la jumatatea lui 2012.
Intre timp insa, Romania se afla si in cautarea unor resurse de materii prime neconventionale, remarca jurnalistii austrieci. "Guvernul de la Bucuresti a aprobat un acord de concesiune cu concernul american Chevron pentru explorarea, dezvoltarea si exploatarea gazelor de sist in trei regiuni din sud-estul tarii. Concernul american a castigat din 2010 licitatia, iar compania isi doreste sa inceapa exploatarea in anul curent.
Bulgaria, la randul ei, a acordat aceluiasi concern licente asemanatoare. Cu toate acestea, in luna ianuarie, Guvernul de la Sofia a decis, in contextul unor ample proteste, sa retraga o prima autorizatie data firmei Chevron pentru a analiza in amanunt consecintele pe care le-ar avea asupra mediului exploatarea gazelor de sist prin fractionare hidraulica, (o metoda controversata, pe seama careia sunt puse inclusiv producerea de cutremure de pamant – n.r), noteaza austriecii.
"Si in Romania acordarea licentei concernului Chevron a fost insotita de proteste. Organizatiile de mediu au criticat extractia gazelor de sist prin fractionare hidraulica, o metoda ce presupune riscuri marite in special in ceea ce priveste contaminarea surselor de apa', noteaza Wirtschaftsblatt.