x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Wirtschaftsblatt: Şantajul României a dat roade. Olanda ne va accepta aderarea în etape la Schengen

Wirtschaftsblatt: Şantajul României a dat roade. Olanda ne va accepta aderarea în etape la Schengen

de Istvan Deak    |    14 Mar 2012   •   21:00
Wirtschaftsblatt: Şantajul României a dat roade. Olanda ne va accepta aderarea în etape la Schengen

Jurnalistii austrieci de la cotidianul economic Wirtschaftsblatt consi­dera ca santajul adoptat de Romania, in cazul acceptarii statutului de can­di­dat al Serbiei la aderarea in UE, a dat roade: 'Bucurestiul spera din nou la aderarea la spatiul Schengen'. 'La in­talnirea ministrilor de Externe si de Justitie am primit semnale pozitive ca, in septembrie, vom fi acceptati in spatiul Schengen', a declarat minis­trul de Interne, Gabriel Berca, pentru Wirtschaftsblatt.

Conform demni­ta­rului roman, raportul privind pro­gre­sele in justitie, care va fi prezentat in vara, 'va reprezenta o noua confir­ma­re a faptului ca Romania in­de­pli­neste toate conditiile'. De aceeasi parere este si omologul sau bulgar Tvetan Tvetanov: 'Sunt convins ca in septembrie, atat Romania, cat si Bulgaria vor fi acceptate in etape ale aderarii la spatiul Schengen. Anul acesta o sa scapam de controalele la frontierele aeriene si maritime, urmand ca in pasul secund, mai tar­ziu, sa scapam si de cele terestre'.

Mesajul de la Bruxelles
Ingrijorata aparent de soarta minoritatii vlahe din Serbia, Romania a dat senzatia ca ar santaja UE pen­tru a pune piciorul in spatiul Schen­gen. 'Nu trebuia sa stam prea mult pe ganduri, ca sa facem legatura dintre blocajul Romaniei fata de Serbia si intentiile tarii in ceea ce priveste spatiul Schengen. Desi, in mod oficial, nu a fost ridicata aceasta proble­ma, Romania a transmis un mesaj clar pentru rezolvarea problemei Schengen', considera vicecancelarul austriac Michael Spindelegger. Politicienii austrieci sunt de parere ca mo­ti­vele reale pentru care Romania si Bul­garia nu sunt primite inca in spa­tiul Schengen sunt in stransa legatura cu situatia Greciei.

'Daca ne uitam la Grecia, observam ca granitele ei fata de Turcia sunt deschise precum poarta surii. Daca Grecia nu are granite cu Europa de Vest, nu acelasi lucru se poate spune despre Romania si Bulgaria', a motivat ministrul de Interne al Austriei, Johanna Mikl-Leitner. Spa­tiul Schengen ar putea suferi transformari dramatice, avand in vedere ca lupta pentru Presedintia Frantei ameninta cu modificarea acordurilor daca calitatea controalelor vamale nu se va imbunatati substantial in urmatoarele 12 luni, cel putin daca ne luam dupa dorinta exprimata de presedintele-candidat Nicolas Sarkozy.

Discurs national-populist
Eurodeputatul roman Adrian Severin este de parere insa ca 'in rea­li­tate, in spatele acestei opozitii stau si alte state ai caror lideri sunt prinsi in capcana discursului national-po­pu­list. Pe fondul crizei economice glo­bale, renationalizarea Europei de­vi­ne amenintatoare'. 'Sacrificarea li­bertatii de circulatie a persoanelor, sub pretextul ca astfel securitatea si pu­ritatea culturala a natiunilor eu­ro­pene ar fi salvate, este expresia cu­ren­tului eurosceptic care marcheaza acum campania electorala din Franta. Adevarata problema nu este apararea frontierelor exterioare ale UE, ci inconsistenta politicii UE privind migratia', considera Severin.

Olanda va accepta, in septembrie, aderarea in etape a Bulgariei si Romaniei la Schengen daca cele doua tari primesc rapoarte pozitive in vara, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, a declarat marti ambasadorul olandez la Sofia, Karel Van Kesteren, citat de Agerpres. 'Totul se afla in mainile voastre. Sper ca veti face tot posibilul sa atingeti acest obiectiv', a spus Van Kesteren. El a negat afirmatiile potri­vit carora aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen este blocata de un singur partid de extrema-dreapta olandez.

Potrivit acestuia, intregul spectru politic din Olanda si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste gradul de pregatire a celor doua tari. El a repetat declaratia premierului Mark Rutte, care a spus ca Guvernul sau nu se opune aderarii celor doua tari, ci pur si simplu vrea garantii absolute ca acestea respecta criteriile de aderare.

×
Subiecte în articol: externe