x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xi se dă pe brazdă: China relaxează și mai mult restricțiile Covid, după protestele de amploare

Xi se dă pe brazdă: China relaxează și mai mult restricțiile Covid, după protestele de amploare

de Redacția Jurnalul    |    02 Dec 2022   •   12:00
Xi se dă pe brazdă: China relaxează și mai mult restricțiile Covid, după protestele de amploare
Sursa foto: Hepta

Orașele din China au continuat vineri să elimine restricțiile Covid, relaxând regulile de testare și carantină în urma protestelor masive.

Furia și frustrarea față de răspunsul dur al Chinei la pandemie s-au revărsat pe străzi la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unor demonstrații de amploare care nu au mai avut loc de zeci de ani.

Mai multe orașe au început să relaxeze restricțiile, cum ar fi renunțarea la cerințele zilnice de testare în masă. În același timp, autoritățile continuă să încerce să limiteze protestele prin măsuri de securitate sporită pe străzi, cenzura online este în plină forță, iar supravegherea populației este intensificată, relatează AFP.

Începând de vineri, în metropola Chengdu nu mai este nevoie de un rezultat negativ la testul COVID pentru a intra în locuri publice sau pentru a călători cu metroul, ci doar de un cod verde de sănătate care să confirme că persoana respectivă nu a călătorit într-o zonă "cu risc ridicat".

La Beijing, autoritățile sanitare au cerut joi spitalelor să nu refuze tratamentul persoanelor care nu au un test PCR negativ efectuat în termen de 48 de ore.

Multe alte orașe cu focare permit acum redeschiderea restaurantelor, a centrelor comerciale și chiar a școlilor, într-o abatere clară de la regulile anterioare de izolare dură.

În nord-vestul orașului Urumqi, unde un incendiu care a ucis zece persoane a fost scânteia pentru protestele împotriva izolării, autoritățile au anunțat vineri că supermarketurile, hotelurile, restaurantele și stațiunile de schi vor fi deschise treptat.

Orașul cu peste patru milioane de locuitori a îndurat una dintre cele mai lungi lockdown-uri din China, unele zone fiind închise la începutul lunii august.

O analiză a ziarului de stat People's Daily de vineri a citat o serie de experți în sănătate care susțin măsurile autorităților locale de a lăsa ca oamenii infectați să rămână în carantină la domiciliu. Schimbarea ar fi o abatere marcantă de la regulile actuale, care impun ca aceștia să fie ținuți în unități guvernamentale.

Centrul de producție din sudul țării, Dongguan, a declarat joi că celor care îndeplinesc "condiții specifice" ar trebui să li se permită să stea în carantină la domiciliu. Nu a specificat care ar fi aceste condiții.

Shenzhen, centrul tehnologic din sudul țării, a implementat miercuri o politică similară.

Miercuri, la Comisia Națională de Sănătate, vicepremierul Sun Chunlan a declarat că varianta Omicron „slăbește” și că ratele de vaccinare se îmbunătățesc, potrivit agenției de știri de stat Xinhua.

O figură centrală din spatele răspunsului la pandemie al Beijingului, Sun a declarat că această "nouă situație" necesită "noi sarcini".

×
Subiecte în articol: proteste china restrictii COVID