În primii ani ai războiului lui Xi Jinping contra corupției, liderul chinez și-a consolidat controlul asupra celei mai mari armate din lume, prin înlăturarea generalilor puternici din facțiunile rivale și înlocuirea lor cu aliați și protejați, care îi erau loiali, trup și suflet.
Zece ani mai târziu, după ce a restructurat Armata Populară de Eliberare (PLA) și a completat posturile de vârf ale acesteia cu propriii oameni, liderul suprem este încă implicat în lupta sa, aparent fără sfârșit, împotriva corupției și a lipsei de loialitate.
Acum, la fel ca numeroși alți autocrați de-a lungul istoriei, Xi se întoarce tot mai mult contra apropiaților instalați chiar de el în vârful ierarhiei de la Beijing.
La sfârșitul lunii trecute, Xi l-a înlăturat pe unul dintre cei mai de încredere protejați ai săi din armată. Este vorba despre un camarad vechi, însărcinat atât cu insuflarea loialității politice în cadrul PLA, cât și cu verificarea promovărilor la nivel înalt.
Amiralul Miao Hua, care face parte din Comisia Militară Centrală (CMC) a țării, organul superior de comandă prezidat de însuși Xi, a fost suspendat sub anchetă pentru „încălcări grave ale disciplinei”, a anunțat Ministerul Apărării, folosind un eufemism comun pentru corupție și lipsă de loialitate.
În calitate de șef al Departamentului de Activitate Politică al CMC - care supervizează îndoctrinarea politică și numirile de personal - Miao este cel mai înalt responsabil vizat de ultima epurare militară a lui Xi.
Din vara anului trecut, peste 12 oficiali de rang înalt din sistemul de apărare al Chinei au fost înlăturați, inclusiv ultimii doi miniștri ai Apărării, promovați la CMC chiar de către Xi.
Niciunul dintre aceștia nu se putea însă mândri cu relația de lungă durată pe care Miao o avea până nu de mult cu liderul suprem, care datează de zeci de ani, de la începutul carierei politice a lui Xi în provincia de coastă Fujian.
Între corupția incontrolabilă și dictatură
Ancheta asupra unuia dintre cei mai vechi colaboratori ai președintelui chinez deschide un nou front în cadrul unei epurări tot mai ample, care ridică semne de întrebare asupra capacității lui Xi Jinping de a pune capăt corupției sistemice din armată și de a spori forța de luptă a acesteia, într-o perioadă de tensiuni geopolitice fără precedent.
În ultimul deceniu, Xi a supravegheat îndeaproape transformarea ambițioasă a PLA într-o forță de luptă de „clasă mondială”, care poate rivaliza cu armata SUA.
Un obiectiv-cheie al acestei campanii de modernizare este acela ca Beijingul să se asigure că țara este pregătită să câștige un război contra Taiwanului, insula democratică autoguvernată, pe care chinezii o pretind ca fiind a lor.
Eliminarea lui Miao reînnoiește însă întrebările - ridicate în timpul epurărilor începute vara trecută - cu privire la cât de multă încredere are Xi în generalii săi de rang înalt, care ar trebui să conducă un război.
Dacă președintele se teme că s-a înconjurat de oameni care nu îi sunt loiali în totalitate sau nu respectă agenda sa, atunci aceasta ar fi o problemă uriașă.
Experți în zona asiatică susțin că înlăturarea de către Xi a unui colaborator cu care a lucrat ani indică o dilemă familiară autocraților, inclusiv a predecesorului său, marele Mao Zedong: după eliminarea rivalilor politici, liderul suprem nu încetează niciodată să caute noi amenințări la adresa controlului său absolut asupra puterii, inclusiv în propriul cerc de apropiați.
Relația lui Miao cu Xi datează de trei decenii. Originar din Fujian, acesta a servit ca ofițer politic în cadrul unui fost grup de armată din anii ’80, până la începutul anilor 2000, atunci când Xi urca în ierarhie, ca oficial local, pentru a deveni guvernator al provinciei.
„Potrivit unor surse credibile, Xi a vizitat în mod regulat grupul respectiv de armată, la acea vreme, și a avut contacte personale cu Miao”, remarca recent James Char, expert în PLA și cercetător pe probleme internaționale la „Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore”.
Cariera militară a lui Miao a luat avânt imediat după venirea lui Xi la putere. În 2014, el a obținut o promovare majoră și a devenit comisar politic al Marinei militare, făcând astfel o schimbare neobișnuită, de la o carieră în Forțele Terestre. Trei ani mai târziu, a fost promovat din nou, de data aceasta în CMC, vârful puterii militare.
„Nu putem găsi un acolit mai apodictic al lui Xi decât Miao. Dacă Miao este în cele din urmă acuzat de luare de mită, este clar că Xi însuși nu a anticipat amploarea obscenă a corupției care există în rândul elitelor PLA”, mai preciza Char, citat de CNN.
În ultimele 18 luni, „curățenia” lui Xi a vizat în mare măsură oficialii implicați în achiziția de arme, precum și pe cei din departamentul care supraveghează rachetele nucleare și convenționale ale Chinei.
Eliminarea lui Miao semnalează însă o extindere a acestei epurări în noi sectoare, cum ar fi activitatea politică - pe care Xi a descris-o drept „linia de plutire” a armatei - și Marina.
Motivele eliminării
Ministerul chinez al Apărării nu a oferit detalii despre acuzațiile aduse la adresa lui Miao.
În calitate de comisar politic șef al PLA, Miao avea sarcina de a asigura loialitatea acestuia față de Partidul Comunist aflat la putere. El supraveghea promovările în armată, verificând loialitatea politică a candidaților-cheie - un rol pe care l-a deținut, de altfel, și în Marină.
În trecut, astfel de poziții au devenit o tentație la corupție, în special în privința mitei pentru promovări. Predecesorul lui Miao, generalul Zhang Yang, s-a sinucis în timp ce era anchetat disciplinar pentru luare de mită.
Pe măsură ce rivalitatea geopolitică dintre Statele Unite și China se accentuează, Marina militară a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a achizițiilor de nave de război, precum și a altor tipuri de arme, oferind oportunități multiple pentru corupție.
Ar putea exista însă și un alt motiv în spatele căderii lui Miao - acela de a fi fost prea ostentativ în încercarea sa de a promova o anumită facțiune a armatei.
Xi a avertizat în repetate rânduri împotriva formării de facțiuni atât în partid, cât și în armată. În acest context, o serie de analiști consideră că Miao a recomandat mai mulți oameni din Marină pentru a fi promovați în funcții-cheie, inclusiv pe comandantul departamentului însărcinat cu supravegherea rachetelor, Wang Houbin, precum și pe ministrul Apărării, Dong Jun.
Anunțul anchetei contra lui Miao a venit la o zi după ce publicația „Financial Times” relatase că Dong este investigat pentru corupție, citând actuali și foști oficiali americani.
Ministerul chinez al Apărării a calificat însă relatarea drept „o pură invenție”, iar câteva zile mai târziu, Dong a avut o apariție publică la un forum de securitate.
Conform unul alt scenariu, Xi ar fi putut considera că Miao a devenit prea puternic și independent și a vrut să elimine ceea ce el credea a fi un centru de influență pe care nu îl mai poate controla pe deplin.
„Nu cred că așa se comportă liderii care sunt încrezători în propria lor putere și capacitate de a controla birocrația. De altfel, faptul că simte că trebuie să răstoarne în mod constant carul cu mere mi se pare un semn de slăbiciune, dacă nu chiar de paranoia”, a remarcat și Joel Wuthnow, expert la „Universitatea Națională de Apărare”, finanțată de Departamentul american al Apărării.
Istoria se repetă
Căderea lui Miao vine la mai puțin de un an după ce fostul ministru al Apărării Li Shangfu a fost înlăturat din CMC.
Puternicul organism avea șase membri - toți considerați loiali lui Xi - care lucrau sub conducerea liderului atunci când acesta și-a început al treilea mandat, în urmă cu doi ani. În cazul în care Miao este, de asemenea, eliminat, ar rămâne două locuri vacante.
Victor Shih, expert în politica elitei chineze, amintește că mulți dictatori, de la fostul lider sovietic Iosif Stalin la Mao, s-au întors în cele din urmă împotriva propriilor protejați.
„Odată ce toți concurenții lor reali au dispărut, un dictator nu se poate gândi niciodată în felul acesta: «Ei bine, toate amenințările au dispărut. Mă pot relaxa». Pentru că ei se gândesc mereu că ar putea apărea noi amenințări, inclusiv din partea unor oameni care au fost cândva foarte apropiați de ei. Acest lucru se întâmplă din nou și din nou”, a afirmat Shih, citat de CNN.
Ca urmare, dictatorul este mereu în căutarea unor semne tot mai subtile că cineva complotează împotriva sa, mai spune Shih, autorul cărții „Coalitions of the Weak” („Coalițiile celor slabi”), care analizează menținerea lui Mao la putere, în ultima etapă a vieții sale.
Pentru moment, liderul suprem pare hotărât să continue cruciada contra corupției și a neloialității. La începutul acestei luni, Xi a inspectat Forța de sprijin informațional a PLA, alături de cei patru loialiști rămași în CMC.
„Trebuie să ne asigurăm că trupele rămân absolut loiale, absolut pure și absolut de încredere!”, a declarat Xi, în fața unui public format din ofițeri care luau notițe.