x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xynthia a măturat Europa de Vest

Xynthia a măturat Europa de Vest

de Anca Aldea    |    01 Mar 2010   •   00:00
Xynthia a măturat Europa de Vest
Sursa foto: Pascal Rossignol/Reuters

Cel puţin 55 de persoane au murit în Europa de Vest din cauza celei mai puternice furtuni din ultimul deceniu. Franţa, Portugalia, Spania, Germania, Marea Britanie au fost afectate serios. Experţii susţin că furtuna, botezată "Xynthia" de meteorologii francezi, a mai scăzut din intensitate pe măsură ce se îndrepta spre nordul continentului.



Comisia Europeană a promis, prin vocea preşedintelui Jose Manuel Barroso, că va sprijini ţările cele mai afectate de puternica furtună. Franţa este prima pe listă care are nevoie de fonduri din bugetul european de solidaritate, un program creat în 2002 pentru a oferi ajutoare financiare pentru măsuri de urgenţă statelor afectate de catastrofe naturale. Ajutorul oferit Parisului va permite rambursarea pagubelor neasigurate în contul statului (refacerea infrastructurii, curăţarea drumurilor, găzduire provizorie etc.).

PRĂPĂD
Formată în Oceanul Atlantic, furtuna a lovit Europa sâmbătă, începând cu Portugalia şi Spania, sub formă de rafale violente de vânt şi maree. În Spania, rafalele au atins şi 228 km/h. Pe măsură ce a înaintat spre centrul şi nord-vestul continentului, Xynthia a măturat tot ce i-a ieşit în cale. Belgia, Germania, Suedia, Polonia au fost afectate. Cea mai lovită însă este, de departe, Franţa, unde aproximativ 1 milion de locuinţe au rămas fără electricitate timp de cel puţin 48 de ore. Luni la prânz, 220.000 de case erau în continuare private de curent electric.

Bilanţul provizoriu al victimelor era, azi după-amiază, de 55 de persoane. Numai în Franţa s-au înregistrat 50 de decese, iar numărul dispăruţilor creştea de la o oră la alta. Turnul Eiffel, un mastodont din fier de 324 de metri înălţime şi 10.000 de tone greutate, "a ţinut piept" vânturilor de peste 170 km/h, însă arbori solizi şi bătrâni de câteva sute de ani au fost doborâţi într-o clipită. Martori oculari citaţi de presa europeană vorbesc despre valuri uriaşe de până la 10 metri şi de o înaintare a apei, pe uscat, de sute de metri.

Coşmarul a continuat şi azi, Xynthia deplasându-se spre nord-estul continentului.

DETRONAREA LUI LOTHAR
Până la Xynthia, cea mai puternică furtună a ultimului deceniu era considerată Lothar.
La 26 decembrie 1999, furtuna Lothar, transformată într-un ciclon extratropical, a răvăşit centrul Europei, cauzând cele mai mari pagube materiale în Franţa, sudul Germaniei şi Elveţia.
Viteza vânturilor purtate de Lothar era de aproximativ 150 km/h în zonele de câmpie şi 250 km/h în zonele muntoase.

×
Subiecte în articol: externe