Criza economică şi monetară îi privează de zahăr pe egipteni, mari consumatori ai acestui produs. În supermarketuri, rafturile sunt goale, iar fiecare nouă aprovizionare se epuizează într-o oră.
În cauză este valoarea foarte scăzută a lirei egiptene, care împiedică ţara să importe cantităţile obişnuite. Egiptul consumă 3 milioane de tone de zahăr pe an, dintre care un milion sunt de import, a scris săptămâna aceasta Direct Matin.
Pentru a face lucrurile şi mai rele, guvernul a redus subvenţiile pentru produsele de primă necesitate, în aşteptarea deblocării unui împrumut de 11 miliarde de euro de la FMI.
În aceste condiţii, zahărul este raţionalizat, iar cei care reuşesc să-l găsească, de obicei în supermarketurile cele mai de lux, nu au dreptul de a cumpăra mai mult de un kilogram o dată. Un chelner a fost arestat în stradă de către poliţie pentru că transporta 10 kg de zahăr.
Unul dintre cei mai mari producători de zahăr din ţară a fost, de asemenea, percheziţionat, acuzat că a făcut rezerve pentru piaţa neagră. Aproximativ 9.000 de tone au fost confiscate în fabricile grupului.
În mod oficial, acestea urmau să fie vândute la preţuri mici în supermarketurile de stat, dar unii egipteni acuză armata că a procedat la această confiscare pentru aprovizionarea proprie.
Populaţia este din ce în ce mai exasperată de această situaţie, din care fac profit puţin câte puţin alte sectoare ale economiei. După supermarketuri, încep să se golească rafturile farmaciilor, unde se înregistrează mai ales un deficit de pilule contraceptive.
Un apel la o manifestaţie pe 11 noiembrie circulă pe reţelele sociale.AGERPRES