Un grup de experţi de la Institutul Helmholtz de Oceanologie din Kiel (nordul Germaniei) vor să caute avionul malaezian prăbuşit în Oceanul Indian cu ajutorul minisubmarinului fără echipaj Abyss şi speră ca misiunea să înceapă odată cu găsirea primelor rămăşiţe ale aparatului, informează ziarul ABC, citat de Agerpres.
Abyss este unul dintre cele trei minisubmarine care pot coborî până la o adâncime de 3.000 de metri. Alte două submarine capabile de această performanţă sunt americane şi au existat deja convorbiri în acest sens cu experţii americani.
Potrivit Der Spiegel, cercetătorii de la Woods-Hole-Institut din SUA care deţin cele două submarine vor să se alăture misiunii de căutare. 'Am convenit cu colegii americani că vom face căutările împreună', a declarat revistei Peter Herzing, directorul Institutului Helmholtz.
În primăvara anului 2011, submarinul german a participat la operaţiunea care a dus la descoperirea altui avion, prăbuşit în Oceanul Atlantic. Premierul australian, Tony Abbott, al cărui ţară coordonează căutările avionului malaezian în Oceanul Indian a declarat că există speranţe ca rămăşiţele să fie găsite după publicarea imaginilor luate de sateliţi chinezi care au prezentat obiecte plutind în ocean, din care unul cu o lungime de 22 de metri.
Săptămâna trecută au fost observate obiecte mici în zona de căutare, dintre care unul semăna cu o traversă din lemn, dar care nu s-a confirmat că ar aparţine avionului Boeing 777-200 dispărut. Patru avioane civile şi alte patru militare au ajuns în zona de căutare care s-a extins la 59.000 de kilometri pătraţi. Alte avioane japoneze şi chineze au ajuns în Australia de est pentru a se alătura misiunii de localizare a presupuselor obiecte legate de aparat.
Aaron Halstead, responsabil al Serviciului Regal al Medicilor Aerului care participă la operaţiunile de căutare, a declarat postului ABC că locul este extrem de izolat şi se află între insula antarctică Heard şi Perth. Există ploi foarte puternice pe continentul antarctic la care se adaugă curentul circumpolar care se mişcă cu o viteză de 1,8 kilometri pe oră, astfel încât rămăşiţele pot fi deplasate cu 200 de kilometri.
Pe de altă parte, ministrul malayezian al transporturilor, Hishammuddin Hussein, a informat că sateliţii francezi ar fi captat 'posibilele rămăşiţe' la sud de ultimul punct de contact al avionului companiei Malaysia Airlines, dispărut în urmă cu trei săptămâni.