Sute de detinuti ai 'razboiului impotriva terorismului' au intrat intr-o adevarata gaura neagra la Guantanamo, in ultimii zece ani. Acum, la Guantanamo, mai sunt 171 de suspecti provenind din 20 de tari, din 779 cati au fost initial, informeaza AFP. 598 dintre ei au fost transferati catre terte tari, intre care a fost mentionata si Romania, in scandalul 'inchisorilor secrete ale CIA'.
In 2009, presedintele american Barack Obama anunta ca va inchide acel lagar in urmatorul an, dar nu a facut-o si, paradoxal, la sfarsitul anului trecut, chiar pe 31 decembrie, a promulgat o lege care nu face decat sa impiedice, de facto, desfiintarea lagarului.
Unii au stat inchisi acolo pe nedrept, dar altii si-au recunoscut faptele, in fata unor tribunale militare de exceptie infiintate de justitia americana, care nu a permis judecarea lor in fata tribunalelor civile si nici nu au luat in seama Conventiile de la Geneva privind detinutii de razboi.
Conditiile de detentie de la Guantanamo s-au ameliorat in cei zece ani de functionare, dar o parte dintre cei 171 de detinuti ramasi acolo au parte de regim disciplinar dur si sunt tinuti intr-o izolare aproape totala, dezvaluie AFP. Detinutii au fost regrupati in prezent in doua cladiri construite dupa modelul inchisorilor federale de mare securitate. 'Daca respecti regulamentul, stai in sectorul VI. Daca nu il respecti, vei merge in sectorul V', a povestit colonelul Donnie Thomas, comandantul gardienilor inchisorii.
Patru cincimi dintre detinuti se afla in spatele zidurilor
In sectorul VI se afla patru cincimi dintre detinuti. Ei poarta haine traditionale, traiesc in comunitate, au acces la 21 de canale de televiziune, 14 posturi de radio si ziare. Ei au 'mai multa libertate de a intra si a iesi din celula, de a iesi la plimbare cu fratii lor, de a manca si a se ruga impreuna cu acestia', a explicat Thomas.
Daca incalca regulamentul, sunt trimisi in sectorul V, vecin, unde sunt obligati sa poarte faimoasele haine portocalii rezervate cartierelor disciplinare si sunt izolati in celule inguste, permitandu-li-se sa iasa cel mult doua ore pe zi.
'Sectorul V este cel mai dur', isi aminteste Saber Lahmar, un algerian eliberat in 2009. 'Nu mergi, nu te misti, nu vorbesti, este interzis', a povestit el pentru AFP, evocand, de asemenea, privarea de somn, neoanele aprinse '24 de ore din 24', frigul din cauza aerului conditionat. Dar in 'Five Echo', o extindere a sectorului V, conditiile de detentie sunt 'catastrofale', a povestit, la randul sau, David Remes, avocatul a 17 detinuti. 'Trebuie sa fii contorsionist ca sa te poti ruga sau pentru a merge la toaleta', a adaugat el.
Despre inchisoarea de cosmar povesteste si un algerian, care a stat inchis degeaba acolo 8 ani. Mai intai erau 'medicamentele din mancare' pentru a-l impiedica sa doarma, iar apoi neoanele 'care functionau 24 de ore din 24', intr-o celula din metal de 2 x 1,5 metri, 'muzica din filme pornografice pe fundal' si 'hainele pe care ti le luau timp de 20 de zile in timp ce aerul conditionat functiona pe maximum', a povestit Saber Lahmar, in varsta de 42 de ani, despre 'anii de tortura indurati degeaba', afirmand ca 'in inima sa va ramane o pata neagra': opt ani de 'viata de animal' trecand dintr-un sector in altul, in 'custi ca pentru pasari', Lahmar a fost arestat in Bosnia, la o luna de la atentatele din 11 septembrie 2001, suspectat ca ar fi complotat pentru comiterea unui atentat cu bomba impotriva Ambasadei SUA din Sarajevo.