Zeci de mii de oameni au participat, ieri, la manifestaţii în centrul Chişinăului pentru a contesta Guvernul condus de Pavel Filip, alcătuit din membri ai Partidului Democrat. Protestatarii se plâng că Executivul a fost ales în mod nelegitim. Manifestaţiile au fost organizate pe de-o parte de formaţiunile proruse Partidul Nostru şi Partidul Socialiştilor şi pe de altă parte de Platforma Demnitate şi Adevăr, care pledează pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, dar consideră actualul Guvern drept unul corupt.
În timpul discursurilor în faţa mulţimii, atât liderii proruși, cât și cei proeuropeni au afirmat că nu reprezintă agenda unor puteri străine și că protestează împotriva „oligarhiei” care s-ar fi instalat în fruntea ţării.
„Problema noastră a fost că mereu am fost divizaţi în proruși, proromâni sau proeuropeni. Dar noi suntem un singur popor care trebuie să scape de oligarhie. Trebuie să dăm jos această guvernare care a capturat Moldova”, a declarat, în faţa mulţimii, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. „Mitingul din Chișinău nu este unul pentru sau împotriva vreunui vector geopolitic. Este împotriva acestei guvernări oligarhice și criminale care ne-a furat viitorul”, a declarat, la rândul său, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase. Aceștia au solicitat demisia actualului Guvern și organizarea de alegeri anticipate. Vasile Năstase a făcut un apel și la ambasadorii străini din Moldova să se alăture manifestanţilor și să nu gireze Executivul care ar reprezenta „mafia criminală”.
În timpul protestului s-a anunţat constituirea unui Consiliu al Salvării Naţionale, care ar avea rolul de a îndeplini principalele cerinţe ale manifestanţilor: demiterea Comisiei Electorale Centrale, a Procuraturii Naţionale, a Curţii Supreme de Justiţie, precum și dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate cel mai târziu în aprilie 2016.
Protestatarii au mai cerut și demiterea conducerii televiziunii de stat și a consiliului care reglementează instituţiile audio-vizuale în Republica Moldova. Spre seară, manifestanţii au blocat două drumuri care duc spre Chișinău, ameninţând că, dacă până joi, la ora 17:00, Guvernul nu își prezintă demisia, cetăţenii vor recurge la acte de nesupunere civică, precum blocarea accesului în instituţii publice sau blocarea Aeroportului Internaţional din Chișinău. Forţele de ordine au fost mobilizate ieri în faţa principalelor instituţii de stat pentru a se împiedica incidente precum cele de joi, când protestatarii au spart ușile clădirii Parlamentului.
Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a declarat că printre demonstranţi sunt infiltraţi agitatori, avertizând că eventualele acte de violenţă le vor fi imputate organizatorilor.
Mâine este aşteptată la Bucureşti vizita premierului Pavel Filip, care ar trebui să aibă o întâlnire cu omologul său, Dacian Cioloş. Potrivit Guvernului moldovean, discuţiile vor avea ca subiect procesul de implementare a iniţiativelor şi proiectelor convenite între Chişinău şi Bucureşti.