x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zeci de morți, în urma ploilor abundente din Republica Dominicană

Zeci de morți, în urma ploilor abundente din Republica Dominicană

de Redacția Jurnalul    |    20 Noi 2023   •   11:00
Zeci de morți, în urma ploilor abundente din Republica Dominicană

Cel puțin 21 de persoane, printre care trei copii, au murit după ce ploile torențiale au inundat Republica Dominicană în weekend, au anunțat duminică autoritățile, avertizând că ploile torențiale sunt legate de agravarea schimbărilor climatice.

Furtunile torențiale din ultimele 48 de ore au provocat inundații, au avariat infrastructura și au dărâmat case în națiunea din Caraibe, în ceea ce președintele Luis Abinader a numit "cel mai mare eveniment pluviometric din istoria țării", notează AFP.

"Cei care nu cred în schimbările climatice, să înceapă să creadă", a declarat Abinader, care a vorbit despre pagube "extinse și substanțiale", fără a da însă cifre precise.

Ploile, provenite dintr-o depresiune tropicală, sunt așteptate să continue în porțiuni ale țării în următoarele 24 de ore, a anunțat ambasada SUA.

Un zid s-a prăbușit duminică peste mai multe vehicule care circulau pe un bulevard important din capitala Santo Domingo, provocând moartea a 9 persoane.

Apa "s-a infiltrat în subsolul saturat", iar fundația zidului de beton a cedat, a precizat duminică Ministerul Lucrărilor Publice.

Ministerul a ordonat o anchetă asupra incidentului.

Alte 9 persoane au murit în cazuri separate în Santo Domingo, în aceeași zi. Alte persoane au murit după ce au fost luate de ape.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost evacuate în întreaga țară, potrivit Centrului de Operațiuni de Urgență, iar majoritatea celor 32 de provincii ale țării se află în stare de alertă.

În unele zone se înregistrează întreruperi de energie electrică și apă potabilă.

Cursurile au fost suspendate până miercuri, a precizat Abinader, "pentru a evalua școlile care ar fi putut fi afectate" și pentru a "garanta siguranța tinerilor".

Patru dintre morți sunt cetățeni americani, iar trei sunt din țara vecină Haiti.

La sfârșitul lunii august, furtuna Franklin a lăsat în Republica Dominicană doi morți și un dispărut și a obligat la evacuarea a aproximativ 3.000 de persoane.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: inundatii republica dominicană