x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski cere Consiliului de Securitate al ONU expulzarea Rusiei din organizație

Zelenski cere Consiliului de Securitate al ONU expulzarea Rusiei din organizație

29 Iun 2022   •   08:37
Zelenski cere Consiliului de Securitate al ONU expulzarea Rusiei din organizație

 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia, la ONU, că este un "stat terorist", relatează Reuters.

Zelenskiy a făcut presiuni asupra Consiliului de Securitate pentru expulzarea Moscova din Organizația Națiunilor Unite și pentru înființarea unui tribunal care să investigheze acțiunile armatei ruse în Ucraina.

Rusia are drept de veto în Consiliu și se poate proteja de orice astfel de acțiune.

"Rusia nu are dreptul de a participa la discuții și la vot în ceea ce privește războiul din Ucraina, care este neprovocat și pur și simplu colonialist din partea Rusiei", a declarat Zelenski în fața consiliului. "Vă îndemn să privați delegația statului terorist de atribuțiile sale".

Toți cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv Rusia, au ținut un moment de reculegere după ce Zelenski le-a cerut să "comemoreze toți ucrainenii care au fost uciși în acest război".

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polyanskiy, a declarat în fața Consiliului că apariția lui Zelenski prin intermediul unei înregistrări video a subminat autoritatea organismului, care este însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale.

"Consiliul de Securitate al ONU nu ar trebui să fie transformat într-o platformă pentru o campanie de PR la distanță a președintelui Zelenskiy, pentru a obține mai multe arme de la participanții la summitul NATO", a declarat Polyanskiy.

Consiliul s-a reunit după ce Ucraina a declarat că luni un atac cu rachete rusești a vizat în mod deliberat un centru comercial, ucigând cel puțin 18 persoane.

Rusia a negat că a lovit centrul comercial cu rachete, spunând că a lovit un depozit de arme american și european aflat în apropiere, declanșând o explozie care a provocat un incendiu în mall.

"Am rămas fără cuvinte pentru a descrie lipsa de sens, inutilitatea și cruzimea acestui război", a declarat în fața Consiliului Rosemary DiCarlo, șefa departamentului pentru afaceri politice al ONU, îndemnând toate părțile să protejeze civilii și infrastructura civilă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: zelenski