x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski îndeamnă UE să sacționeze rapid toate băncile rusesti

Zelenski îndeamnă UE să sacționeze rapid toate băncile rusesti

12 Apr 2022   •   14:31
Zelenski îndeamnă UE să sacționeze rapid toate băncile rusesti

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat marți Uniunea Europeană să impună sancțiuni tuturor băncilor și petrolului rusesc și să stabilească un termen limită pentru încetarea importurilor de gaze rusești, relatează Reuters.

"Nu putem aștepta... Avem nevoie de decizii puternice, iar UE trebuie să le ia acum. Trebuie să sancționeze petrolul și toate băncile rusești...Fiecare stat UE trebuie să stabilească termene pentru când va refuza sau va limita sursele de energie (rusești), cum ar fi gazele", a spus el.

"Doar atunci guvernul rus va înțelege că trebuie să caute pacea, că războiul se transformă într-o catastrofă pentru ei", a declarat Zelenski în fața parlamentului lituanian, într-o alocuțiune video.

Președintele rus Vladimir Putin și-a trimis trupele în Ucraina la 24 februarie în ceea ce el numește o operațiune militară specială pentru a demilitariza și "denazifica" Ucraina. Ucraina și Occidentul spun că Putin a lansat un război de agresiune neprovocat.

Executivul UE elaborează propuneri pentru un posibil embargo petrolier al UE asupra Rusiei, au declarat miniștrii de externe, deși nu există încă un acord pentru interzicerea țițeiului rusesc. Blocul comunitar a aprobat săptămâna trecută o a cincea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, care a inclus încetarea importurilor de cărbune rusesc.

Zelenski a declarat în fața parlamentului că soldații ruși s-au comportat la fel peste tot unde au stat ca și în orașul Bucea. Forțele ruse sunt acuzate că au ucis mulți civili acolo, deși Kremlinul a negat acest lucru și spune că incidentul a fost înscenat.

Liderul ucrainean a mai spus că Rusia a deportat sute de mii de persoane din regiunile ucrainene ocupate în "lagăre de filtrare". Nu a existat niciun comentariu din partea Moscovei în acest moment cu privire la ultimele acuzații, dar, în general, aceasta neagă că a vizat civili în conflict.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Volodimit Zelenski