x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski spune că nu poate exista o pace durabilă în Ucraina fără retragerea Rusiei din Crimeea

Zelenski spune că nu poate exista o pace durabilă în Ucraina fără retragerea Rusiei din Crimeea

de Redacția Jurnalul    |    01 Sep 2023   •   19:00
Zelenski spune că nu poate exista o pace durabilă în Ucraina fără retragerea Rusiei din Crimeea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat vineri că nu poate exista "o pace durabilă în Ucraina, nici măcar în Europa", până când Rusia nu se va retrage din Crimeea, Donbass şi alte teritorii ocupate în ţara sa, relatează AFP.

"Crimeea, o peninsulă care obişnuia să atragă turişti şi afaceri, este acum un teritoriu ocupat şi militarizat care nu se poate dezvolta", a deplâns el, intervenind prin videoconferinţă la forumul economic The European House - Ambrosetti de la Cernobbio, în Italia.

"Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat în Crimeea. A adus ocupaţia civilizaţie, turism, afaceri? Nimic din toate acestea", a spus Zelenski.

"Ucraina şi toate celelalte ţări care respectă dreptul internaţional nu recunosc" anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi "nici companiile", a afirmat el, cerând apoi Moscovei să-şi retragă trupele.

"Rusia încearcă să-şi ascundă slăbiciunea răspândind haos şi teroare", a spus Zelenski.

Referindu-se la moartea şefului grupului paramilitar Wagner Evgheni Prigojin, preşedintele ucrainean consideră că, "dacă este adevărat că Putin l-a ucis pe Prigojin, este o nouă demonstraţie de slăbiciune".

"Vă amintiţi marşul lui Prigojin spre Moscova? Cu siguranţă nu a arătat puterea lui Putin, îi era frică de Prigojin", a spus el.

"Nu ne-am îndoit niciodată de sprijinul fundamental al Italiei pentru Ucraina", a mai declarat Zelenski, mulţumind Romei pentru ajutorul său.

×
Subiecte în articol: zelenski crimeea