x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zgomote de motor pentru trezirea lui Michael Schumacher

Zgomote de motor pentru trezirea lui Michael Schumacher

de Istvan Deak    |    01 Feb 2014   •   13:43
Zgomote de motor pentru trezirea lui Michael Schumacher

Multiplul campion mondial de Formula 1 Michael Schumacher, grav accidentat în Franţa, la schi, se află acum în faza trezirii treptate din coma artificială în care se află de o lună. Potrivit presei franceze, pilotul ar fi clipit. Pentru trezirea totală, medcii ar putea face uz de zgomote de motor, este de părere neurologul elveţian Erich Riederer, citat de lessentiel.lu. Trebuie să se lucreze zi şi noapte Întrebat ce crede că se petrece în acest moment în clinica din Grenoble unde se află internat la terapie intensivă Michael Schumacher, neurologul elveţian a declarat că, atunci când un pacient iese din coma artificială, se reduc progresiv dozele de narcotice. În această fază se încearcă, zi şi noapte, trezirea pacientului.

„Medicii acţionează înainte de toate cu stimuli. Michael ar putea fi înţepat, gâdilat. Cele mai importante sunt în acest moment lucrurile familiare, cum ar fi vocile celor apropiaţi. Se ştie deja că pacienţi care au fost multă vreme în comă au declarat că au auzit vocile celor apropiaţi”, a declarat Erich Riederer.

„Este foarte posibil ca vocile apropiaţilor săi să fie foarte eficiente. Este posibil să i se pună căşti pe urechi, pentru a asculta melodia preferată, pentru a se vedea dacă reacţionează. În cazul lui Michael Schumacher, eu preconizez folosirea zgomotelor de motor. Este imaginabil ca zgomotul unui motor de F1 să nu-l lase indiferent”, opinează specialistul elveţian în neurologie.

Un semn încurajator

„Este un semn foarte bun atunci când un pacient reacţionează la procedura de trezire. Că o face printr-o clipire, un tremur sau o mişcare de braţ când este înţepat, nu contează. Acest lucru arată că el este cu adevărat pe cale de a se trezi”, explică acesta.

Întrebat care ar fi alternativa, Erich Riederer a declarat că se poate întâmpla ca un pacient să nu iasă din coma artificială, chiar dacă se opreşte sedarea lui. Poate dura săptămâni, chiar luni în unele cazuri. În această situaţie şansele de recuperare devin pe zi ce trece mai slabe”. „În cazul lui Michael Schumacher nu este posibil să se spună cu siguranţă ce va fi. Totuşi, dacă este adevărat că a clipit, este o veste promiţătoare. Dar procesul de trezire poate dura foarte mult. În cazul în care se va trezi în totalitate, ceea ce ar fi fantastic, procedura va continua cu o fază de reabilitare: corpul lui Schumacher este slăbit acum. Trebuie verificat mai întâi, de exemplu, dacă este capabil să respire de manieră autonomă. Apoi, pacientul este pus să vorbească, apoi să facă mişcări simple. Dar în orice caz sunt de aşteptat sechele, după rănirea la creier”, mai precizează Erich Riederer, medic specialist în neurologie din Suedia.


 

 

×