x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zi istorică în Tunisia: au loc primele alegeri libere pluripartite

Zi istorică în Tunisia: au loc primele alegeri libere pluripartite

de Marina Constantinoiu    |    23 Oct 2011   •   11:16

Peste sapte milioane de tunisieni sunt asteptati duminica la urne pentru a-i desemna pe cei 217 deputati ai Adunarii Constituante, relateaza agentiile internationale de presa.
Sunt primele alegeri libere pluripartite din istoria tarii, pentru care au fost luate masuri sporite de securitate.
Starea de urgenta, impusa dupa caderea fostului regim, a fost prelungita pana pe 30 noiembrie.
Miscarea Islamista Ennahda este favorita acestui scrutin, chiar daca votul indecisilor ar putea cantari mult in rezultatele finale.

Islamistii, a caror formatiune a fost interzisa de fostul dictator Ben Ali, iar liderii sai exilati, sunt singura formatiune cunoscuta peste tot in tara, iar electoratul ii credita in septembrie, cand s-au facut ultimele sondaje de opinie preelectorale, cu 20% pana la 30% din intentiile de vot.
In incercarea de a respinge acuzatiile adversarilor sai politici care se tem ca Ennahda, "Renasterea' - in traducere, va incerca sa impuna in Tunisia legea musulmana Sharia, liderul sau, cunoscutul disident Rashid Ghannoushi, da asigurari ca se afla in fruntea unui partid islamist si democratic, croit dupa modelul partidului de guvernamant din Turcia. Islamistii s-au mobilizat serios in campania electorala si si-au trimis in teren candidatii pentru a discuta direct cu alegatorii. Celelalte doua partide care domina peisajul politic tunisian sunt conduse tot de fosti disidenti, persoane persecutate de fostul regim.
Partidul Democrat Progresist si Ettakatol, in traducere "Forum', care se revendica de centru-stanga.

Tunisienii din Diaspora au votat deja in zilele de 20, 21 si 22 octombrie, in sase circumscriptii.Din cele 7,2 milioane de alegatori, 4,1 milioane de alegatori s-au inscris in mod voluntar pe liste. Alegatorii neinscrisi vor putea vota in birourile corespunzatoare adresei care figureaza pe cartea lor de identitate. Orice tunisian in varsta de cel putin 18 ani poate vota, cu exceptia militarilor, politistilor si magistratilor. Scrutinul, a carui securitate va fi asigurata de peste 40.000 de membri ai fortelor de ordine, va fi urmarit de observatori locali (13.000) si internationali (peste 600).

Presedintele interimar tunisian Foued Mebazaa si-a anuntat "retragerea definitiva din viata politica' odata cu numirea unui nou presedinte de catre Adunarea ce va fi aleasa duminica, intr-un interviu in editia duminicala a cotidianului in limba araba Assabah, citat de Agerpres. "Voi recunoaste rezultatele alegerilor indiferent cine va fi castigator si indiferent de culoarea majoritatii in viitoarea Adunare. Voi preda puterea celui pe care il va desemna Adunarea Constituanta ca nou presedinte al republicii', a declarat el.

×