x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ziditorii Eladei

Ziditorii Eladei

01 Iun 2005   •   00:00

Europa se transforma intr-o fortareata si Grecia se fortifica o data cu restul omunitatii. Asa ca elinii cred ca o noua lege ar trebui sa reduca numarul imigrantilor. Guvernul de dreapta a venit in aprilie cu un nou proiect de lege. Un proiect care sa fie mai aproape de standardele europene, spun ei.

  • de ANA-MARIA LUCA
  • Strainii care traiesc in Grecia vin din 30 de tari diferite, din toate partile lumii. Majoritatea sunt albanezi, bulgari si romani. Dar nu toti se integreaza la fel de bine. Iar grecii nu s-au hotarat daca sa-i trimita inapoi in tara lor sau sa-i naturalizeze pentru ca e nevoie de forta de munca ieftina pentru o productie mai ieftina.

    Cand un primar grec a vrut sa angajeze oameni care sa stranga gunoiul, a trebuit sa apeleze a imigrantii albanezi, pentru ca nici un grec nu raspunsese anuntului. Spre deosebire de albanezii care vor sa ramana, bulgarii, romanii si ucrainenii se considera musafiri in Grecia. Ei nu se adapteaza la fel de usor ca albanezii cerintelor grecilor, asa ca integrarea lor este mai anevoioasa, scrie un studiu despre imigranti elaborat de Panteion University.

    O LEGE CU CANTEC. Sunt aproape 700.000 de imigranti in Grecia, spun autoritatile elene. Grecii au fost alarmati de cresterea numarului de arestari la granita de nord-est, la Alexandroupolis, cu 87% in 2004. Totusi, un lucru imbucurator este ca numarul bulgarilor si romanilor care trec granita ilegal a scazut, spun autoritatile grecesti.

    Guvernul de dreapta a propus o noua lege care sa le usureze imigrantilor drumul catre un permis de rezidenta. O schimbare este combinarea procedurilor de acordare a permiselor de rezidenta si a celui de munca. Noile permise "2 in 1" ar fi eliberate de secretariatul general al fiecarui district. Legalizarea imigrantilor ar cadea tot in responsabilitatea districtelor. Acum, de legalizare se ocupa prefecturile. Pana la 1 ianuarie 2006 vor fi create in fiecare district birouri pentru imigranti. Acestea vor procesa cererile pentru permise, dupa ce au cerut informatii de la ambasada sau consulatul statului din care vine imigrantul.

    Insa aceasta este doar partea frumoasa a lucrurilor. Noul proiect de lege a scos la inceputul lunii aprilie in strada organizatiile care militeaza pentru drepturile imigrantilor. Pentru ca, dincolo de cuvintele frumoase ale legii, aproape 500.000 de straini sunt amenintati cu expulzarea. Conform proiectului doar 100.000 de straini cu adresa stabila si locuri de munca vor putea sa-si legalizeze sederea in Grecia dupa ce vor fi trecut in prealabil cu succes de un examen la limba si cultura greaca.

    SUNT "HOTI" DE SLUJBE. Unii dintre cei mai aprigi critici ai imigratiei in Grecia spun ca imigrantii le "fura" locurile de munca grecilor, scad nivelul lefurilor, nu platesc taxe si nici asigurari sociale si sunt "lipitori" pentru sistemul de sanatate si de educatie. Mai rau de atat, imigrantii, care reprezinta 10% din forta de munca, trimit tot ce castiga in tara natala si astfel saracesc economia Greciei.

    Presa greceasca a publicat la inceputul anului un sondaj care demonstra ca imigrantii au contribuit la cresterea economiei. "Cuprinsi de un sentiment popular antiimigranti, multi greci dau repede vina pe straini cand scad lefurile sau nu au locuri de munca. Cum somajul este grija principala, strainii nu sunt foarte bine-primiti", scriu ziarele grecesti. Un sondaj de opinie al Centrului National pentru Cercetari Sociale a gasit ca majoritatea clasei muncitoare grecesti, 64%, crede ca imigrantii sunt raspunzatori pentru somajul ridicat.

    BA NE ADUC FOLOASE. Dar studiile care vizeaza piata muncii spun ca, de fapt, imigrantii nu ii lasa pe greci fara slujbe, ci umplu golurile din aria calificarilor. Cei mai multi sunt muncitori necalificati care se orienteaza mai mult spre constructii, manufacturi sau sectorul serviciilor. Agricultorii depind de mana de lucru straina: 90% dintre cei care muncesc in ferme pentru mai putin 30 de euro pe zi sunt imigranti. Pentru ca muncitorii greci nu accepta sa munceasca la semanat sau la arat. "Absolventii de liceu prefera sa devina functionari mai degraba decat sa munceasca la camp", spunea ministrul Agriculturii, George Drys.

    Grecii nu au nevoie de imigranti doar pentru muncile campului, dar si pentru ca cineva trebuie sa aiba grija de batrani, de copii si sa le dea cu aspiratorul prin casa. Mai mult, au nevoie de oameni care sa lucreze noaptea la benzinarii, sa puna caramizile unele peste altele si sa le aduca acasa cina.

    Imigrantii sunt platiti mai prost si reduc astfel costurile de productie. De altfel, conform Fondului Asigurarilor Sociale, chiar si imigrantii care cotizeaza primesc drept salariu jumatate din ceea ce ar primi un grec. Un muncitor imigrant necalificat duce acasa 24 de euro in fiecare zi, pe cand un grec primeste 39 de euro.

    Permisul pentru munca

    Intre Grecia si Romania nu exista un acord privind schimbul fortei de munca. Romanii care vor sa munceasca in aceasta tara trebuie sa ceara angajatorului sa inainteze o cerere prin care sa solicite informatii cu privire la folosirea fortei de munca. Cererea va fi adresata Inspectiei Muncii din districtul in care solicitantul urmeaza sa lucreze. Aceasta scrisoare trebuie depusa inainte ca solicitantul sa ajunga in Grecia. Ulterior, dosarul va fi inaintat Ministerului Ordinii Publice si daca va fi aprobat, va fi inaintat Ministerului Afacerilor Externe care isi da acordul. In momentul sosirii in Grecia, cetateanul strain va trebui sa mearga la un centru medical pentru analize. Romanii pot lucra in tara maslinelor doar daca au varsta legala de munca, iar contractul trebuie sa fie in concordanta cu legislatia greceasca in domeniu. Mai multe informatii despre obtinerea permisului de munca puteti primi de la Ambasada Republicii Elene sau accesand site-ul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca www.omfm.ro. (Cristian Petru)

    Sanatatea cere acte

    Medicii greci sunt si ei in dileme etice. Nu au voie sa mai acorde asistenta medicala imigrantilor fara acte. Ministrul sanatatii Nikitas Kaklamanis a spus ca e impotriva legii sa ajuti un om fara acte. El a trimis o circulara in toate spitalele publice. Medicii pot acorda doar asistenta medicala de urgenta oamenilor care nu le arata actele in regula. Criticii spun ca a refuza asistenta medicala pentru imigrantii fara documente inseamna sa-i pedepsesti pe nedrept. Mai mult, criticii din opozitie cred ca e mai bine pentru economie sa tratezi oamenii inainte ca boala sa se inrautateasca. Ca sa nu mai vorbim de respectarea drepturilor omului. Legea pe care a pus-o la punct fostul guvern socialist PASOK interzice si ea medicilor sa acorde asistenta medicala imigrantilor fara acte si le cere sa anunte autoritatile.
    ×
    Subiecte în articol: diaspora grecia imigrantii munca