x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ziua cea mai neagră din Noua Zeelandă

Ziua cea mai neagră din Noua Zeelandă

de Sînziana Stancu    |    22 Feb 2011   •   08:23
Ziua cea mai neagră din Noua Zeelandă
Sursa foto: /Reuters

Clădiri prăbuşite peste sute de oa­meni care ieşiseră în oraş, în pauza de prânz, să mănânce. Străzi rupte-n două, inundate de apa împinsă la suprafaţă de furia pământului. Fai­moasa Catedrală a oraşului, distru­să. Oameni ţipând, plângând şi mergând aiurea pe străzi, năuciţi de un dezastru pe care nu şi-l imaginaseră nici în cele mai mari coşmaruri: un seism cu magnitudine relativ mică,  de 6,3 grade, dar cu efect devastator, produs ieri la ora 12:51 (23:51 GMT, luni), în oraşul neozeelandez Christchurch, dinspre coasta Pacificului, al doilea oraş ca mărime din ţară, locuit de aproximativ 400.000 de oameni.

Cutremurul al cărui epicentru a fost localizat în Lyttelton s-a produs la o adâncime de 5 kilometri şi a fost urmat de cel puţin 20 de replici, după cum a informat US Geological Survey. A fost cel de-al doilea cutremur care a zguduit oraşul în ultimele 5 luni şi cel mai ucigaş dezastru natural din ultimii 80 de ani produs în Noua Zeelandă, după cum au precizat experţi şi diferite oficialităţi neozeelandeze şi străine. A smuls până şi 30 de milioane de tone de gheţă din cel mai mare gheţar al Noii Zeelande, Tasman, din Alpii Sudici, iar turiştii care se plimbau în ambarcaţiuni în jurul gheţarului au povestit că bucăţile rupte din gheţar au provocat valuri înalte de până 3,5 metri.

"Suntem martorii a ceea ce poate fi cea mai neagră zi a Noii Zeelande... Numărul morţilor de până acum este de 65 şi ar putea să crească", declara premierul neozeelandez John Key, care s-a dus imediat după cutremur în Christchurch, oraşul său natal, unde se află încă familia sa. "E o tragedie de necrezut", spunea şi primarul oraşului, Bob Parker, care l-a drescris ca pe "o zonă de război", când a vorbit presei despre ceea ce s-a petrecut acolo. Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii s-a declarat "şocată", exprimând "condoleanţe şi solidaritate sufletească cu familiile şi prietenii celor care şi-au pierdut viaţa (...) în tragedia îngrozitoare".

Christchurch este adesea asemuit cu o Anglie mai mică. Are o catedrală emblematică, purtând numele ora­şului, distrusă acum pe trei sferturi de cutremur, şi un râu numit Avon. Are multe clădiri istorice, din piatră, şi este preferată de studenţii la engleză, dar şi de turiştii care vor să viziteze spectaculara South Island. Este construit pe prundiş, nisip şi aluviuni, iar toate acestea "stau" pe un strat freatic. De aceea, când se produc seisme, apa se ridică la suprafaţă, cum s-a produs şi acum, amestecându-se cu nisipul şi transformând solul într-o mlaştină ce "înghite" drumuri, maşini şi tot ce-i iese-n cale. Spre deosebire de cutremurul produs în sep­tembrie, care deşi a fost mai puternic, de 7,1 grade pe scara Richter, s-a produs dimineaţa devreme, când stră­zile erau aproape goale, iar oa­menii nu plecaseră însă la serviciu, actualul seism, mai slab, s-a produs la o oră când oraşul forfoteşte, locuitorii săi fiind în plină activitate. De aceea au fost şi multe victime.

De pildă, două clădiri de birouri, a câte patru etaje fiecare, s-au prăbuşit în centrul ora­şului, iar multe faţade sau aco­perişuri ale unor clădiri mai mici, au căzut peste oameni şi maşini. Au­torităţile neozeelandeze, ale căror eforturi sunt îngreunate de ploaie şi stră­zile inundate,  estimează că bi­lan­ţul morţilor ar putea fi mai mare de 256 de persoane, câte au pierit în 1931, în urma celui mai de­vas­tator seism din istoria ţării.

Peste 200 de oameni sunt prinşi sub dărâmă­turile a nouă clădiri cul­cate la pământ de unda seismică, du­pă cum au informau ieri serviciile de salvare locale, citate de agenţiile de presă.
 

Citeşte şi Mărmureanu: Cutremurul din Noua Zeelandă influenţează direct situaţia din România

Dar cutremurele de pământ sunt "la ordinea zilei" în Noua Zeelandă, în fiecare an fiind înregistrate peste 14.000 de mişcări seismice de magni­tu­­dini diferite. Frecvenţa feno­me­­ne­lor seismice este dată de însăşi caracteristica zonei, aşa-numitul "Cerc de Foc" al Pacificului, o regiune seismi­că şi vulcanică ce se întinde din Chile, prin Alaska şi până în Pacificul de Sud. Din miile de cutremure produse anual în aceste zone, locuitorii lor simt aproximativ 150, între care doar vreo 20 au magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter şi mai puţin de zece dintre acestea se soldează cu victime şi pagube materiale.

×
Subiecte în articol: cutremur