x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie 6.000 €/lună, din metoda Accidentul

6.000 €/lună, din metoda Accidentul

de Diana Scarlat    |    28 Ian 2016   •   09:16
6.000 €/lună, din metoda Accidentul
Sursa foto: Andy Dean/Getty Images/iStockphoto

Poliţiştii au prins ieri o nouă bandă de escroci care foloseau metoda „Accidentul” pentru a-i lăsa fără bani pe creduli. Metoda constă în contactarea telefonică a victimelor care sunt aunţate că un membru al familiei, de obicei un fiu, a făcut un accident grav şi poate scăpa dacă poliţistul primeşte urgent o mare sumă de bani. Anul trecut, din iulie până în decembrie, hoţii au primit de la cei păcăliţi circa 36.000 de euro, adică 6.000 de euro lunar.

Poliţiştii prahoveni au făcut ieri percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Bacău, Tulcea şi Galaţi, pentru a ridica nouă membri ai unui grup infracţional organizat, acuzaţi de înşelăciuni prin metoda „Accidentul” şi de tâlhărie. Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti, sprijiniţi de luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale şi cu suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au descins în locuinţele mai multor indivizi urmăriţi în perioada iulie -decembrie 2015. Infractorii au reuşit să obţină peste 100.000 de lei şi 14.000 de euro de la mai multe victime.

Bătrânii sunt vânaţi
Astfel de reţele de infractori sunt identificate cel puţin de trei ori pe an, în toate zonele ţării. Poliţia a făcut numeroase campanii media, pentru a le explica oamenilor că această metodă este preferată de escroci şi ar trebui să nu creadă ce le spune un necunoscut la telefon, însă hoţii obţin în continuare rezultate, în defavoarea victimelor. „Este imposibil ca cei păcăliţi să nu fi auzit măcar o dată un astfel de exemplu. Problema este alta: victimele refuză să creadă că aşa ceva li se poate întâmpla lor. În loc să facă cea mai simplă verificare, să-l sune pe cel despre care li se spune că ar fi făcut accident, oamenii se grăbesc să le dea bani escrocilor”, spune criminologul Dan Antonescu, unul dintre cei care au contribuit la campaniile IGPR de combatere a acestui fenomen.
Reţeta succesului pentru hoţi este simplă: un telefon mobil cu o cartelă PrePay care poate fi schimbată oricând şi o carte de telefon, unde există suficiente date personale ale abonaţilor, pentru ca hoţii să aibă o bază de pornire. „Cele mai multe apeluri de acest fel sunt făcute din penitenciare, de pe telefoane mobile, dar către telefoanele fixe, pentru că infractorii ştiu că bătrânii sunt cei care păstrează telefoane fixe şi sunt cel mai lesne de păcălit”, mai spune specialistul.

Orice indiciu din cartea de telefon, despre zona în care locuieşte victima, îl face pe hoţ credibil. Infractorul pleacă de la o bază de discuţie, procedând ca o ghicitoare, care speculează orice expresie, orice scăpare a victimei, pentru a crea o poveste, chiar cu amănuntele furnizate de victimă.
 

×