x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Acțiuni de amploare pentru anihilarea unei rețele de prostituate românce din Marea Britanie

Acțiuni de amploare pentru anihilarea unei rețele de prostituate românce din Marea Britanie

19 Noi 2019   •   14:23
Acțiuni de amploare pentru anihilarea unei rețele de prostituate românce din Marea Britanie

DIICOT a  efectuat 11 percheziții domiciliare simultane, din care cinci pe teritoriul Românei, în județele Giurgiu, Ilfov şi Constanţa şi alte şase în Marea Britanie, la Londra, Newcastle, Stoke-on-Trent şi Norwich pentru anihilarea unui grup organizat de trafic de persoane și proxenetism. 

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unei echipe comune de anchetă, încheiată la nivelul Eurojust, între România, prin Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi autorităţile judiciare din Regatul Unit.

Procurorii DIICOT efectuează cercetări faţă de mai mulţi suspecţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism.
În perioada iunie - august 2017 la Ilford, Marea Britanie, a fost constituită o grupare infracţională organizată, la inițiativa a trei persoane, care a acţionat coordonat, traficând fete pentru prostituție. Pe parcursul timpului gruparea infracţională a suferit diferite modificări, prin aderarea unor noi membri sau plecarea altora. Între 2018 și 2019, activitatea infracţională, care continuă şi în prezent, s-a desfăşurat în diferite regiuni, pe teritoriul Regatului Unit.

Tinerele românce proveneau în special din mediul rural, din familii fără posibilităţi materiale. Ele au fost racolate de membrii grupării infracţionale, în special prin intermediul metodei loverboy, menită a asigura o dependenţă emoţională a acestora faţă de membrii grupării infracţionale, dar şi prin promisiunea unor câştiguri materiale importante. După racolare, tinerelor li s-a asigurat transportul, în special cu avionul, din locaţia unde se află în acel moment, în România sau în alt stat, până în Marea Britanie, pe numele acestora fiind achiziţionate de către lideri sau alţi membri ai grupării bilete de călătorie. La aeroport, tinerele erau aşteptate de către membrii grupării cu un autoturism şi transportate spre locurile de cazare închiriate în prealabil de liderul grupării. În imobilele închiriate pe teritoriul Marii Britanii, tinerele au locuit împreună cu liderii şi ceilalţi membri ai grupării.

Liderii s-au mai ocupat de colectarea şi distribuirea sumelor de bani obţinute din practicarea de servicii sexuale, postarea anunţurilor pe diferite site-uri pentru adulţi, îndrumarea şoferilor. Pentru a fi greu de găsit, relaţiile sexuale erau prestate de fete în sistem outcall, prin deplasarea de la locul de cazare, la domiciliul clientului sau la hotel. Serviciile sexuale erau oferite cu preponderenţă clienţilor care se aflau în altă localitate decât cea în care locuiau membrii grupării infracţionale împreună cu tinerele.

Șoferii erau membri de încredere ai grupării infracţionale, de regulă dintre cei care aveau şi o relaţie cu victima care practica prostituția. Pentru cursă, aceștia încasau un anumit procent din banii obţinuţi în urma serviciilor sexuale prestate de tinere.
Ei trebuiau să preia tinerele din locurile de cazare, le transportau în locaţiile solicitate de clienţi, în scopul întreţinerii de relaţii sexuale contra cost şi le aşteptau. În cazul în care plata serviciilor sexuale se realiza în numerar, şoferii luau de la tinere sumele respective, iar la destinaţie banii erau predaţi de şoferi liderilor grupării infracţionale.

O parte dintre membri au avut doar rolul de a racola una sau mai multe tinere, care le deveneau iubite, şi să le supravegheze, în special prin menținerea dependenţei lor emoţionale. De regulă, aceștia au locuit, au călătorit cu ele şi au încasat, procentual, sumele de bani obţinute din serviciile sexuale.

Plata serviciilor sexuale se realiza obligatoriu înainte de întreținerea relațiilor sexuale prin două modalităţi, numerar sau prin transferarea sumelor în conturile bancare deschise în Marea Britanie de către liderii grupării sau de alţi membri.

"La sediul DIICOT - Structura Centrală au fost aduşi, în vederea audierii, cinci suspecţi, iar alte opt persoane au fost reţinute de autorităţile judiciare din Marea Britanie. La sediul Eurojust a funcţionat o celulă operativă formată din reprezentanţii statelor semnatare ale Echipei Comune de Anchetă - JIT (Joint Investigation Team), pentru coordonarea activităţilor din teren şi schimbul în timp real de date şi informaţii. Percheziţiile domiciliare de pe teritoriul Marii Britanii s-au desfăşurat şi cu sprijinul EUROPOL care a trimis la faţa locului o echipă mobilă ce a sprijinit autorităţile britanice, şi prin care s-a efectuat un schimb constant de informaţii", se mai arată în comunicatul DIICOT.

În anchetă au fost angrenaţi şi ataşaţii de afaceri interne la Londra, prin Ambasada României în Marea Britanie, şi reprezentanţi ai Met Police London, NCA (National Crime Agency), Staffordshire Police, Staffordshire ROCU (Regional Organised Crime Unit), Northumbria Police, Norfolk Police, EMSOU (East Midlands Special Operations Unit) şi NESOU (North East Special Operations Unit). Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: trafic de persoane proxenetism