x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie 11 persoane propuse pentru arestare în dosarul angajărilor pe bani de la Spitalul Județean Botoșani

11 persoane propuse pentru arestare în dosarul angajărilor pe bani de la Spitalul Județean Botoșani

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2023   •   16:15
11 persoane propuse pentru arestare în dosarul angajărilor pe bani de la Spitalul Județean Botoșani

Procurorii DNA Suceava anunță că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive față de un număr de 15 inculpați în dosarul angajărilor pe bani de la Spitalul Județean Botoșani. 11 dintre acestea sunt reținute, iar procurorii cer arestul preventiv.

Potrivit DNA, procurorii au dispus reținerea a 11 persoane, printre care fostul manager al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, fostul director de îngrijiri, dar și a mai multor șefi de secție, și a altor angajați ai spitalului, precum și a administratorului unei societăți comerciale.

Aceștia sunt acuzați de săvârșirea, în forma autoratului, a complicității și a instigării, a unor infracțiuni de luare de mită, trafic de influență și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității.

Totodată, alte patru persoane, printre care doi medici și o asistentă, au fost plasate sub control judiciar.

În dosar se fac cercetări cu privire la comiterea de către funcționari publici a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în perioada 2018-2023, în contextul fraudării unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi și al transferurilor de personal medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani.

Concret, inculpații ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 - 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, ș.a., sume cuprinse între 2.000 - 5.000 de euro. Sumele de bani creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional.

Procurorii arată că, în anul 2019, „costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro.

De asemenea, aceștia ar mai fi primit sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.

Până în prezent, sumele de bani identificate, ce ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridică la aproximativ 65.000 de euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Celor 15 inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

Joi, cele 11 persoane reținute urmează să fie prezentate Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: angajari dna spital