x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie APADOR-CH: M.A.I. să nu pună Unitatea de Protecție Internă pe urmele noastre, fără mandat!

APADOR-CH: M.A.I. să nu pună Unitatea de Protecție Internă pe urmele noastre, fără mandat!

19 Oct 2016   •   21:44
APADOR-CH: M.A.I. să nu pună Unitatea de Protecție Internă pe urmele noastre, fără mandat!

APADOR-CH a transmis astăzi Ministerului de Interne o propunere pentru completarea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind înființarea, organizarea și funcționarea  Unității de Protecție Internă (UPI) a Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul prevede printre altele, la articolul 13, că UPI va putea culege informații fără mandat de interceptare de la judecător.

 

Propunerea APADOR-CH se referă la obligația deținerii unei autorizări judecătorești pentru derularea oricăror activități specifice culegerii de informații, care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului de către UPI.

 

Modificarea proiectului de ordonanță de urgență în acest sens este necesară deoarece, în forma propusă de MAI, UPI ar urma să deruleze acest tip de activități în baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, lege veche de 25 de ani şi care nu a cunoscut modificări de substanţă în această perioadă. Astfel, măsurile de supraveghere efectuate de UPI ar trebui să aibă doar autorizarea unui procuror.

 

 

Actualul Cod de procedură penală, intrat în vigoare în 2014, acordă însă importanța cuvenită respectării dreptului la viață privată și stipulează că măsurile de culegere de informaţii/supraveghere a persoanei care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului nu pot fi dispuse de către procuror, ci numai de către judecător, care este magistrat independent.

 

Vezi aici textul integral al propunerii APADOR-CH

 

×