Nașterea Autorității de Supraveghere Financiară a avut de la început o miză uriaşă. O piață de zece miliarde de euro, cum este cea a asigurărilor, este și o luptă de influențe nu doar economice. Fiind sub control parlamentar, ASF ieșea în configurația politică a anului 2013 de sub umbrela lui Băsescu și trecea la USL. Palatul Cotroceni nu putea lăsa pe mâna adversarilor politici un asemenea tort de aur. Băsescu încearcă măcar să-și păstreze câțiva apropiați în noua structură de autoritate.
Revenim cu noi informații despre dosarul ASF-Carpatica, după ce am consemnat săptămâna trecută similitudinea dintre cazul Rarinca şi Rușanu. Rechizitoriul trimis de procurorul Marian Gherman, verificat de şeful de secție Gheorghe Popovici, a devenit public în integralitate și putem face comentarii mai ample despre țintele investigațiilor DNA corelate cu declarațiile lui Băsescu.
Interceptări de parlamentări și miniștri
ASF are o nouă conducere după ce Parlamentul vizează în aprilie 2013 componența acesteia. Dan Radu Rușanu este președinte, iar Daniel Tudor, considerat omul lui Băsescu, reușește să dețină, ca vicepreședinte, activitatea de control a firmelor de asigurare. Din acest post nu a declanșat nicio verificare de substanță la ASTRA ASIGURĂRI, de unde Dan Adamescu susținea ziarul România liberă, tribună de propagandă băsistă. Tot din acest post asigură, contra unei taxe de protecție, și liniștea cerută de Carpatica pentru a găsi un investitor pentru majorarea de capital. În noiembrie 2013, Tudor își pierde funcția deoarece nu avea studiile și experiența cerute de Ordonanța de Urgență nr. 94. În noiembrie începe, cu sprijinul SRI, o amplă acțiune de supraveghere a conducerii ASF, a ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu, și a patronului Carpatica, Ilie Carabulea. Ancheta vizează, potrivit rechizitoriului, cu mare atenție de ce și-a pierdut Daniel Tudor postul din ASF, fiind puse sub semnul dubiului chiar și recomandările Fondului Monetar Internațional și UE, incluse în OU 94/2013. Acest aspect va fi disjuns de DNA pentru a-i cerceta ulterior pe Daniel Chițoiu și pe ,,autorii, până în prezenți necunoscuți” pentru Ordonanța Guvernului Ponta.
Concurența, rezolvată de procurori
Rechizitoriul de 205 pagini are un sfert din volum burdușit cu stenograme, multe fără consistență probatorie. Acuzarea insistă pe relațiile politice din ASF, dorind să răspundă parcă dorinței lui Băsescu de revanșă și vendetă. Tudor este scos de sub urmărire penală din dosar, dar alți procurori îl încalță, împreună cu fosta consoartă, pentru o mită denunțată de Carabulea. Arestările cerute de procurorul Gherman au avut ca efect blocarea majorării de capital la Carpatica, rechizitoriul dând pe tavă informații concurenței. Schimbarea lui Rușanu, dorită de Băsescu, nu l-a salvat pe Adamescu, condamnat în alt dosar pentru mituirea judecătorilor. Carabulea este condamnatul de serviciu, cu drept de recurs. DNA așteaptă recursul pentru ieșirea din coșmarul unei comenzi primite de la un cadavru politic care mișcă încă.