x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Augustin Lazăr respinge acuzaţiile privind intervenţia sa în anumite anchete penale

Augustin Lazăr respinge acuzaţiile privind intervenţia sa în anumite anchete penale

16 Ian 2019   •   13:29
Augustin Lazăr respinge acuzaţiile privind intervenţia sa în anumite anchete penale

Procurorul general Augustin Lazăr a respins miercuri "sugestiile mascate" de a interveni în derularea anumitor anchete penale, după ce PSD a publicat pe Facebook un mesaj în care se arăta că procurorul general tolerează absenţele de la audieri ale soţiei preşedintelui Klaus Iohannis.
"Augustin Lazăr e şeful Parchetului care tolerează absenţele de la audieri ale soţiei prezidenţiale. La schimb, Iohannis refuză revocarea lui Lazăr. Şi soţia, şi Lazăr, şi Iohannis se cred deasupra legii şi a Constituţiei", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.
În replică la acest mesaj, Parchetul General a dat publicităţii un comunicat în care se precizează că, în desfăşurarea unei anchete, procurorul de caz este suveran, intervenţia procurorilor ierarhic superiori în efectuarea urmăririi penale sau în adoptarea soluţiei fiind interzisă.
De asemenea, Parchetul subliniază că procurorii români reprezintă interesul public, interesele generale ale societăţii şi nu interese partizane şi refuză controlul politic.
"Ministerul Public este alcătuit din procurori care îşi exercită, conştient şi hotărât, atribuţiile constituţionale, în baza unui mandat al societăţii (art. 131 din Constituţia României), iar nu ca împuternicire din partea vreunei guvernări. În atribuţiile lor, procurorii români reprezintă interesul public, interesele generale ale societăţii şi nu interese partizane şi refuză controlul politic. În desfăşurarea anchetei procurorul de caz este suveran, intervenţia procurorilor ierarhic superiori în efectuarea urmăririi penale sau în adoptarea soluţiei fiind interzisă. De altfel, articolul 3 alineatul (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor modificată şi completată prevede: 'Procurorii sunt independenţi în dispunerea soluţiilor în condiţiile prevăzute de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară'. Amintim aici şi explicaţiile Cartei de la Roma (adoptată ca urmare a Opiniei nr. 9 din 2014 a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei) care la punctul nr. 34 enunţă: 'Curtea Europeană a Drepturilor Omului consideră că este necesar să se insiste ca într-o societate democratică, atât instanţele judecătoreşti cât şi autorităţile de urmărire penală să rămână libere de orice presiune politică'", afirmă sursa citată.
Parchetul mai arată că procurorii trebuie să fie autonomi atunci când iau decizii şi atunci când cooperează cu alte instituţii, trebuie să-şi poată îndeplini îndatoririle liberi de orice presiune externă sau interferenţă din partea puterii executive ori din partea Parlamentului, ţinând seama de separaţia puterilor în stat şi de responsabilitatea acestora.
"Faţă de cele arătate, procurorul general respinge sugestiile mascate de a interveni în derularea anumitor anchete penale, subliniind şi pe această cale că procurorii sunt suverani în desfăşurarea anchetelor repartizate. De altfel, Carta de la Roma subliniază la punctul nr. 36: 'Statele trebuie să se asigure că procurorii sunt apţi să îşi îndeplinească atribuţiile fără intimidări, imixtiuni, hărţuire, interferenţă nepotrivită sau expunere nejustificată la răspundere civilă, penală sau de altă natură'", mai declară Parchetul General. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr psd