Avocații clujeni cer o reglementare expresă în lege în cazurile de cyberstalking sau hărțuire electronică. Aceștia susțin că online-ul reprezintă un mediu prielnic hărțuitorilor din cauza ușurinței cu care se pot face atacurile.
Diana Pleș de la Casa de Avocatură Iordăchescu &Asociații susține că legislația românească are reglementări referitoare la hărțuirea electronică, dar acestei infracțiuni nu îi este oferită suficientă importanță.
Hărțuirea, în forma de bază, este sancționată cu o pedeapsă mai mare, chiar dacă gradul de periculozitate al infracțiunii de hărțuire electronică nu este mai scăzut.
„Pot exista situații în care hărțuirea electronică poate avea efecte mai grave asupra victimei. Dacă se postează public mesaje amenințătoare adresate unei persoane prin intermediul rețelelor de socializare, acestea pot fi văzute și distribuite de un număr foarte mare de persoane”, a arătat Pleș.
Aceasta a subliniat că de multe ori este suficient un singur mesaj care să fie apt să creeze teamă victimei, iar legislația actuală este prea generală, fiind mai dificil de determinat care sunt conduitele care intră sub incidența legii penale.
„Ar fi mai oportună o reglementare care să prevadă expres care sunt acele acțiuni care trebuie sancționate, precum și o sancționare distinctă în funcție de caracterul public sau privat al mesajului adresat”, a mai spus avocatul clujean.
Solicitarea de reglementare expresă a hărțuirii electronice vine în contextul în care mediul online a determinat creșterea activității infracționale prin facilitarea comiterii anumitor fapte.
„Online-ul reprezintă un mediu prielnic hărțuitorilor datorită ușurinței cu care se pot efectua atacurile. De asemenea, posibilitatea de a săvârși astfel de fapte fără a fi în contact direct cu victima și posibilitatea de a crea o identitate falsă favorizează acest tip de comportament”, mai arată avocații clujeni.
Mai mult, făptuitorilor le este mult mai ușor să își urmărească victimele și să obțină informații despre acestea.
Nu este de omis nici faptul că, la nivel internațional, există numeroase cazuri în care, drept consecință a cyberstalking-ului, victimele s-au sinucis.
(sursa: Mediafax)