x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Avocatul Gheorghe Piperea acuză Guvernul României că a legiferat discriminarea între cetățeni

Avocatul Gheorghe Piperea acuză Guvernul României că a legiferat discriminarea între cetățeni

de Ion Alexandru    |    04 Iun 2021   •   07:37
Avocatul Gheorghe Piperea acuză Guvernul României că a legiferat discriminarea între cetățeni

Avocatul Gheorghe Piperea face un adevărat rechizitoriu împotriva măsurilor de relaxare dispuse de Executiv, acuzând că, prin trei hotărâri de guvern succesive, s-a făcut trecerea la „discriminarea pe față a cetățenilor români”. Acesta susține că, sub, acest nou regim pandemic, libertatea nu mai este o stare inseparabilă de calitatea de persoană și de cetățean, ci devine o concesiune acordată cetățenilor de către puterea politică. „Este visul de secole al oricărui autocrat ca populației să îi fie frică de puterea politică, pentru că ar putea exista alte și alte restricții de acum încolo, căci crize reale sau inventate sunt mereu la îndemâna < politico-tehnocratice”, subliniază Piperea. 

 

Într-o analiză publicată pe contul său de socializare, avocatul Gheorghe Piperea arată că există trei hotărâri de guvern, pe care le denumește ilegale și anticonstituționale, care stabilesc o serie de discriminări pozitive în favoarea persoanelor care s-au imunizat cu vaccinurile anti-Coivid19. „Un fel de premii de bună purtare care le vor permite, pe bază de certificat/ adeverință, să participe la diferite activități economice, educative, culturale, sociale sau să lucreze <> la locul de muncă”, arată Piperea. 

Concret, acesta consideră extrem de grav faptul că, prin actele normative la care face referire, se omite cu desăvârșire articolul 30 din Constituție, „care interzice incitarea la discriminare și la separatism”. „Discriminarea pozitivă a unora este, indirect, discriminare negativă a restului. Potrivit art. 14 din CEDO, exercitarea drepturilor și libertăților recunoscute de Convenție trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine națională sau socială, apartenență la o minoritate națională, avere, naștere sau orice altă situație. Iar potrivit art. 17 CEDO, nicio dispoziție din Convenție nu poate autoriza un stat, un grup sau un individ, să desfășoare sau să îndeplinească o activitate care urmărește distrugerea drepturilor sau libertăților recunoscute de Convenție ori limitarea drepturilor și libertăților fundamentale”, scrie avocatul.

 

„O gândire birocratică, fără justificare”

 

Acesta vorbește despre impunerea unor discriminări directe și explicite împotriva persoanelor care refuză, omit sau nu pot să se vaccineze. „Părinții nevaccinați, netrecuți prin boală în ultimele trei luni sau insuficient de avuți pentru a plăti teste bisăptămânale (care au ajuns să coste 75 euro/ persoană) nu pot participa la festivitățile de final de an școlar sau nu pot pătrunde ca însoțitori în locurile de joacă pentru copii din mall-uri. De asemenea, în funcție de decizia discreționară a angajatorului, salariații fie vor munci de acasă, fie vor fi primiți la lucru exclusiv pe baza certificatului de vaccinare”, subliniază Gheorghe Piperea, care adaugă că „așadar, așa-zisele măsuri de relaxare sunt destinate doar unora dintre cetățenii României, respectiv, acelora care s-au vaccinat, care au avut <> să se contamineze cu virusul și se află în perioada cuprinsă între 15 – 90 zile de la data infectării dar care dispun de resursele financiare necesare efectuării unui test”.

Piperea este de părere că această „gândire birocratică este fără justificare științifică/ juridică/ medicală”. 

 

Nu există avizul CES. HG-urile au fost atacate în instanță

 

Mai mult, deși vizează toate domeniile pentru care este obligatoriu, cele trei Hotărâri de Guvern privind prelungirea stării de alertă nu sunt însoțite de un aviz de la CES. „Definitorie pentru cinismul acestor autorități pandemice este afirmația din Nota de Fundamentare a Proiectului HG nr. 293/2021, conform căreia nu s-a solicitat avizul Consiliului Economic și Social. Neparcurgerea acestei proceduri echivalează cu inexistența actului, și implicit, ruinează securitatea juridică, mai ales că actele atacate impun restricții cu privire la drepturile și libertățile conferite cetățenilor României și afectează mare parte din domeniile de specialitate ale CES”.

De altfel, avocatul anunță că toate aceste aspecte semnalate fac obiectul mai multor dosarele aflate pe rolul Curții de Apel București, care au termen la sfârșitul acestei luni.  „Oricine poate formula acțiuni în contencios administrativ contra acestor HG-uri. Știu, veți spune că e greu, că e costisitor, că justiția e coruptă, incorectă sau neinteresată de drepturi și libertăți etc. Dar numai cine nu joacă deloc nu are nicio șansă de a câștiga. Aici nu este vorba de loterie, ci de drepturile și libertățile noastre. Odată luate, nu le mai primim înapoi curând”, conchide avocatul Piperea. 

 

Măsurile concrete, date ca exemplu din actele oficiale

 

Gheorghe Piperea a trecut în revistă și principalele forme de discriminare identificate în actele guvernamentale prin care s-a anunțat relaxarea măsurilor instituite până la 1 iunie. În primul rând, este vorba despre  faptul că participarea la competițiile sportive este permisă doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-Cov-2 și dacă au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT – PCR sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, ambele nu mai vechi de 24 de ore; ori care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectate cu Sars-Cov-2.

De asemenea, avocatul mai semnalează că cinematografele și instituțiile de spectacole sau concerte pot funcționa cu participarea publicului la capacitate maximă doar dacă participanții sunt persoane vaccinate,  pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. „Spectacolele, concertele, festivalurile și celelalte evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori (2 mp/ persoană) și doar cu participarea persoanelor care se află în una dintre cele 3 ipostaze de mai sus. Evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise sunt permise la capacitatea maximă a spațiului în exterior sau în interior (4 mp /persoană) doar dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-Cov-2 și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, mai arată Gheorghe Piperea.

×
Subiecte în articol: Gheorghe Piperea