x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Când reia Baroul Bucureşti dezbaterile privind cererea de excludere a lui Victor Ponta

Când reia Baroul Bucureşti dezbaterile privind cererea de excludere a lui Victor Ponta

31 Aug 2016   •   15:25
Când reia Baroul Bucureşti dezbaterile privind cererea de excludere a lui Victor Ponta

Monica Macovei a cerut decanului Baroului Bucureşti, printr-o solicitare scrisă, excluderea lui Victor Ponta din avocatură, invocând faptul că acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de 'doctor în drept', titlu care i-a fost retras.

Baroul Bucureşti a decis, miercuri, să reia pe data de 6 septembrie dezbaterile pe cererea depusă de aceasta.


La şedinţa de miercuri a Consiliului Baroului Bucureşti a fost prezent doar Victor Ponta, însă acesta nu a dorit să le spună jurnaliştilor cum şi-a susţinut punctul de vedere.

"Îmi pare rău că o instituţie respectabilă şi respectată, aşa cum e Baroul, este folosită de doamna Macovei în dispute politice", a declarat Victor Ponta la intrare în sediul Baroului.

Monica Macovei a fost invitată să ia parte la şedinţa Consiliului Baroului, însă ea a trimis o solicitare de reprogramare a audierii sale, pe motiv că trebuie să participe la o sesiune extraordinară a Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne, în calitate de raportor al Parlamentului European.

În consecinţă, şedinţa Baroului se va relua pe data de 6 septembrie, pentru a fi audiată şi Monica Macovei.

Decanul Baroului, Ion Dragne, a declarat că un colectiv de consilieri a întocmit un raport cu privire la problemele de drept în legătură cu cererea depusă de Monica Macovei, raport care a fost aprobat în totalitate miercuri de membrii Consiliului Baroului.

"Prima problemă este de a vedea dacă retragerea titlului de doctor are efect retroactiv sau numai pentru viitor şi a doua problemă este dacă decizia de primire în profesie şi-a produs efectele juridice sau nu. În cazul în care un act administrativ îşi produce efectele şi intră în circuitul civil, există un text în legea contenciosului-administrativ care nu permite autorităţii să revoce un act administrativ. Concluziile raportului au fost că ordinul care a atestat dobândirea calităţii de doctor în drept a fost un ordin valabil la momentul la care noi am decis primirea în profesie; că decizia de primire în profesie este legală fiindcă am avut în vedere un act valabil; că ordinul de revocare trebuie analizat dacă este cu caracter retroactiv sau nu şi că decizia de primire în profesie poate să fie revocată sau nu, după cum şi-a produs sau nu efectele", a mai spus Ion Dragne.

Sursa: AGERPRES

×