x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie “Bomba cu ceas” Augustin Lazăr, pe masa preşedintelui

“Bomba cu ceas” Augustin Lazăr, pe masa preşedintelui

de Ion Alexandru    |    28 Dec 2018   •   08:50
“Bomba cu ceas” Augustin Lazăr, pe masa preşedintelui

Ministrul Justiţiei a revenit, ieri, oficial cu două solcitări către Palatul Cotroceni, în legătură cu propunerile de revocare şi de numire la vârful parchetelor. Prima se referă la demiterea lui Augustin Lazăr, iar a doua vizează nimirea, pentru a doua oară, a celor cinci procurori propuşi pentru şefia DNA, dar şi a unor servicii din DIICOT şi Parchetul General, propuneri respinse, în luna noiembrie, de către Iohannis. Tudorel Toader a reiterat, cu acest prilej, faptul că Augustin Lazăr trage de timp, pentru a-şi salva scaunul de şef al procurorilor.

 

“Procurorul general trage de timp. Personal, poate fi înţeles, dar, ca procuror general, e imposibil de înţeles. Pentru că s-a adresat la Alba Iulia, ca persoană fizică, la dumnealui acasă. Eu m-am referit la procurorul general, nu la persoana fizică. M-am referit la deficienţele manageriale”, a anunţat, ieri, ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a arătat că Augustin Lazăr a sesizat CCR cu ceva ce nu are legătură cu cauza revocării sale şi nici cu raportul de evaluare. “Voi trimite la preşedintele republicii solicitarea oficială de revocare din funcţie, bazată pe raportul de evaluare, pe articolul 132 din Constituţie şi pe Decizia 358 a Curţii Constituţionale”, a mai arătat acesta.

Reamintim că, la scurt timp după ce Tudorel Toader a făcut anunţul că a declanşat procedura revocării din funcţie, Lazăr a cerut suspendarea acesteia la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanţa a constatat că nu este competentă să judece cauza, declinându-şi competenţa în favoarea Curţii de Apel Bucureşti. La 12 decembrie, Curtea de Apel Bucureşti, invocând conflictul negativ de competenţă, a declinat iar cauza la Curtea de Apel Alba Iulia, dar a sesizat Înalta Curte în vederea soluţionării conflictului. Totodată, Curtea a sesizat CCR cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a articolului din Legea 554/2004, care se referă la imposibilitatea sesizării instanţei de domiciliu a unei persoane care ocupă o funcţie de demnitate publică, într-o speţă care vizează această funcţie.

 

Parchetul dă comunicate pentru persoana fizică Lazăr

Imediat după ce Tudorel Toader a anunţat că a transmis preşedintelui cererea de revocare, Augustin Lazăr a transmis un comunicat de presă, prin intermediul instituţiei pe care, încă, o conduce, în care îl acuză pe ministrul Justiţiei de dezinformare. “Prin continuarea procedurii de revocare în timp ce se află la CCR o sesizare în acest sens se ignoră cadrul legal şi recomandările instituţiilor europene”, susţine Augustin Lazăr. În plus, acesta consideră că demersul ministrului este „strict politic” şi este „de natură să afecteze încrederea publică în capacitatea instituţiei de a-şi îndeplini rolul constituţional”.

Tudorel Toader a refuzat să răspundă atacurilor procurorului general.

 

 

Iohannis, acuzat că acţionează cu dublă măsură

Cererea de revocare a lui Lazăr nu este singura “bombă cu ceas” pe care Tudorel Toader i-o face cadou preşedintelui, înainte de Revelion. Ministrul Justiţiei a adăugat că, tot în cursul zilei de ieri, urma să retransmită la Palatul Cotroceni solicitarea oficială cu privire la cele cinci propuneri de procurori cu funcţii de conducere, respinse, luna trecută, de Klaus Iohannis, pe motiv că, la dosar, nu erau ataşate şi avizele CNSAS din care să rezulte că persoanele în cauză nu au colaborat cu Securitatea. Printre aceste nume se află şi cel al Adinei Florea, propusă pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA. Ulterior, inclusiv CSM a comunicat că aceste avize nu erau necesar a fi transmise, întrucât persoanele propuse fuseseră deja verificate de CNSAS. De altfel, Tudorel Toader l-a luat peste picior pe Klaus Iohannis, acuzându-l că acţionează cu dublă măsură. Dacă, în cazul lui Felix Bănilă, propus pentru şefia DIICOT, Iohannis nu a invocat avizul CNSAS, pentru celelalte cinci propuneri a făcut-o.

 

Ministrul Justiţiei: Procurorul general trage de timp în privinţa revocării

×