x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cadou de Anul Nou: Duţă de la CNAS, trimis în judecată pentru şpagă

Cadou de Anul Nou: Duţă de la CNAS, trimis în judecată pentru şpagă

de Ion Alexandru    |    28 Dec 2018   •   10:10
Cadou de Anul Nou: Duţă de la CNAS, trimis în judecată pentru şpagă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Lucian Duţă, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, din timpul regimului Băsescu, a fost trimis, ieri, în judecată de către DNA, pentru că a luat mită 6,3 milioane de euro, prin perceperea unor comisioane de 10% din nişte contracte încheiate de Casă cu firme din domeniul IT. Duţă se află în libertate, după ce a plătit o cauţiune de 4,5 milioane de lei.

 

La aproape doi ani de la punerea sa sub control judiciar, Lucian Duţă a fost dat pe mâna judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, cu doar câteva zile înainte de Revelion. Fostul preşedinte PDL-ist al CNAS este acuzat de săvârşirea a patru fapte de luare de mită în formă continuată. Potrivit DNA, în perioada 2010-2012, acesta ar fi pretins de la două companii de software un comision de zece procente din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în calitate de preşedinte al CNAS, afaceri derulate de Casă cu companiile respective. Astfel, Duţă ar fi primit şpagă 6,3 milioane de euro, din care 5,5 milioane au fost încasaţi prin transferuri bancare, iar suma de 800.000 de euro a fost primită cash.

“Sumele de bani au fost remise inculpatului fie în numerar (în mai multe tranşe), fie prin virament în contul unei companii de tip off-shore înregistrate în insulele Antile şi cu conturi bancare în Elveţia”, se arată în rechizitoriu. Procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra sumei de 2.183.820 de euro, bani pe care i-au găsit într-un cont bancar din Elveţia. Au fost puse, de asemenea, sechestre şi asupra mai multor proprietăţi, respectiv asupra unui teren şi a unui bloc cu patru etaje, asupra a trei apartamente şi a unui autoturism.

Anul trecut, Lucian Duţă a fost pus sub control judiciar, după ce a plătit o cauţiune de 4,5 milioane de lei. Contractele pentru semnarea cărora a perceput “comisionul” de 10 la sută se refereau la Parteneriatul pentru proiectarea, construirea şi operarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Stat din România, precum şi la furnizarea unei soluţii informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate.

 

Cu o parte din şpaga primită, Lucian Duţă ar fi cumpărat bilete de avion, a achitat cazarea la mai multe hoteluri din România şi din străinătate, dar a achiziţionat şi un teren, într-o zonă rezidenţială din Bucureşti, pe care a ridicat un imobil cu subsol şi patru etaje.

Duţă a condus CNAS în anii de “glorie” ai regimului Băsescu. Fost membru important al PDL, el a fost, o scurtă perioadă, şi membru al noului PNL

×
Subiecte în articol: ​​​​​​​Lucian Duţă