x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat definitiv pentru abuz în serviciu

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat definitiv pentru abuz în serviciu

20 Iun 2022   •   13:22
Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat definitiv pentru abuz în serviciu

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat definitiv, astăzi, pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale. Acesta a fost acuzat de menținerea ilegală în funcție a senatorului Cristian Marciu. Decizia a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Se menține decizia din primă instanță, pronunțată de ÎCCJ, care i-a chitat pe cei doi, după ce procurorul de ședință, Irina Kuglay, a solicitat acest lucru motivând că prevederile normative "generează confuzie". Această hotărâre a fost contestată de Parchetul General.

Apelurile înaintate ÎCCJ de Parchetul General și de Călin Popescu Tăriceanu au fost respinse. 

"Respinge, ca nefondate, apelurile formulate Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi apelantul parte civilă Matei Cristian împotriva sentinţei penale nr. 633 din 7 decembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul 3297/1/2020.

Obligă apelantul parte civilă Matei Cristian să-i plătească inculpatului Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton suma de 5.950 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate în cauză, reprezentând onorariul parţial al apărătorului ales. Cheltuielile judiciare avansate de stat ocazionate de soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie rămân în sarcina acestuia. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 217 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă" , a decis instanța supremă. 

 

Parchetul General a susținut că senatorul Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator ca urmare a unei interdicții de a ocupa o funcție publică timp de 3 ani. Dar Marciu a îndeplinit acte care implică exerciţiul autorităţii de stat, a participat la şedinţele Senatului, a făcut parte din comisii permanente şi speciale ale Senatului, a avut iniţiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări şi interpelări.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost acuzat că între 2017 - 2019, în calitate de președinte al Senatului, nu a îndeplinit acte pentru încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu și a provocat astfel vătămare drepturilor persoanei care ar fi ocupat această funcție, potrivit alegerilor din 2016.  Prin neîndeplinirea obligaţiilor legale, Tăriceanu l-a ajutat pe Cristian Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator. ce implică exerciţiul autorităţii de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.

Tăriceanu a fost audiat de procurori și a declarat că ancheta Parchetului este neconstituţională şi nelegală, deoarece parlamentarii nu pot fi acuzaţi de abuz în serviciu, neavând atribuţii de funcţionari.

Acesta mai este judecat într-un alt dosar pentru luare de mită, în sumă de 800.000 de dolari, în dosarul licenţelor Microsoft. A mai fost implicat și în dosarul retrocedării frauduloase a Fermei Băneasa, unde a fost achitat pentru mărturie mincinoasă.

×
Subiecte în articol: calin popescu tariceanu