Gestionarul-şef al Depoului de Locomotive Timişoara, Gheorghe Borza, şi liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotivă, Ioan Boloş, ar fi coordonat furtul de motorină din locomotive la Regionala CFR Timişoara, prin ameninţări şi constrângeri, dar şi prin influenţarea angajărilor, arată procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor doi şi a altor cinci persoane.
Potrivit sursei citate, şapte persoane au fost prezentate, vineri, Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă în dosarul furtului de motorină din locomotive de la Regionala CFR Timişoara.
Astfel, este vorba despre Gheorghe Borza, şeful de aprovizionare de la Regionala CFR Timişoara, acuzat de fals intelectual, grup infracţional organizat, uz de fals şi delapidare; Ioan Boloş, lider de sindicat şi expert în relaţii sociale la Depoului de Locomotive Timişoara, acuzat de grup infracţional organizat, fals intelectual, uz de fals, complicitate la delapidare, luare de mită şi şantaj; Cristian Aurel Jigoria, şeful Depoului de Locomotive Timişoara, Alina Apostol, adjunct al şefului Depoului Timişoara, şi Florina Silaghi, coltabil şef la Depoul de Locomotive, toţi trei acuzaţi de grup infracţional organizat, fals intelectual, uz de fals şi delapidare; precum şi despre Liviu Martin, poreclit ”Motorina”, administrator al unei firme private, acuzat de grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, şi Ilarie Nanu, poliţist, acuzat de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, favorizarea infractorului.
În referatul cu propunerea de arestare preventivă se arată că grupul infracţional a fost constituit în jurul gestionarului şef Gheorghe Borza şi al liderului de sindicat Ioan Boloş.
Conform sursei citate, Borza se ocupa personal de organizarea, supravegherea şi îndrumarea activităţii biroului de aprovizionare şi coordona activitatea de creare de plusuri în gestiune şi de întocmirea de documente justificative false.
Cu ajutorul mai multor angajaţi ai depoului ”cu atribuţii în primirea-predarea cantităţilor de combustibil (numiţi generic pompagii), pe care Gheorghe Borza îi coordona, locomotivele erau alimentate cu o cantitate de combustibil mai mică decât cea alocată prin cotele de consum, întocmind în acest sens, documente justificative de consum false”.
Tot el s-a ocupat şi de valorificarea în afara unităţii a combustibilului sustras, prin atragerea în activitatea infracţională, a unor inculpaţi, din afara societăţii, care au preluat şi valorificat combustibilul.
”Boloş Ioan Irimie, liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotive Timişoara, a facilitat activitatea de delapidare de la Depoul Timişoara, printr-o politică de protejare a membrilor agresivă, exercitând presiuni asupra factorilor de decizie şi de control din Regionala CFR Timişoara, în cazurile în care aceştia constatau nereguli cu privire la consumurile nejustificate de combustibil sau cu privire la faptele de sustragere constatate de către organele judiciare sau organele de control interne ale societăţii”, se arată în documentul citat.
De asemenea, Borza, ”printr-o poziţie de forţă, a influenţat angajările la depou, prin numirea şi angajarea unor persoane obediente, care erau de acord să adere şi să se implice în activitatea infracţională generalizată”.
”În acest sens, cea mai mare parte a mecanicilor de pe locomotivele care funcţionau cu combustibil convenţional, erau membri ai sindicatului inculpatului şi erau implicaţi în activitatea de delapidare şi sustragere de combustibil. Pentru rolul protecţionist asumat şi pentru angajările în societate, inculpatul Boloş Ioan Irimie, percepea periodic de la membrii de sindicat, mecanici de locomotivă, sume de bani sau alte avantaje materiale. Faţă de membrii de sindicat care refuzau să efectueze plăţile periodice, inculpatul a exercitat constrângeri personal şi prin factorii de decizie ai societăţii, a determinat măsuri de mutare sau detaşare a mecanicilor sau a altor funcţionari, în alte unităţi sau pe alte linii de muncă, care nu necesita implicarea în activitatea locomotivelor Diesel, în jurul cărora era concentrată activitatea infracţională”, mai arată sursa citată.
Totodată, în schimbul sprijinirii activităţii infracţionale, Boloş primea lunar de la fiecare mecanic de locomotivă înscris în sindicat, sume cuprinse între 50-100 de euro, provenite din valorificarea combustibilului sustras.
”Activitatea infracţională era gândită foarte laborios şi pusă la punct în cel mai mic detaliu, membrii grupului evidenţiind în documentele unităţii consumuri de combustibil mai mari decât cele reale, făcând astfel posibilă, însuşirea şi sustragerea surplusului rămas în gestiune. (...) În vederea eficientizării sustragerilor, inculpaţii au improvizat şi pus la punct, dispozitive tehnice (rezervoare, racorduri, furtune), care au permis transferul rapid, din depou în afara unităţii a combustibilului”, se mai precizează în referatul procurorilor.
În activitatea infracţională au fost atraşi şi au contribuit şi angajaţi ai Laboratorului de determinări fizico-chimice de la Depoul de Locomotive Timişoara.
Aceştia au utilizat formule de calcul în buletinele de analiză, ”care au avut în vedere parametri tehnici nereali, permiţând astfel producerea surplusurilor în gestiune”. Astfel, din declaraţia unui martor a reieşit faptul că Gheorghe Borza le dădea uneori indicaţii cu privire la indicele de densitate care trebuia stabilit.
Şeful Depoului de Locomotive Timişoara, Cristian Aurel Jigoria, nu era străin de neregulile de la Regionala CFR Timişoara.
”Jigoria Cristian Aurel, având funcţia de şef Depou Timişoara, a arătat că avea cunoştinţă de delapidările de motorină săvârşite de către Borza Gheorghe în înţelegere cu mecanicii de locomotivă. El a mai arătat că mecanicii erau de acord să lase în rezervor o parte din cota de motorină alocată uneia dintre curse în schimbul căreia primeau sume de bani cuprinse între 0,8 şi 1 leu/litru de motorină lăsată în rezervor. De asemenea, în anul 2013, el i-a semnalat lui Borza Gheorghe că sunt cam mari cotele de combustibil normate pentru fiecare traseu, însă acesta a justificat că aceste cote s-au fixat de personalul tehnico-ingineresc din Depou. Perioadă din care a încercat să reducă permanent nivelul acestor cote reuşind ca în anul 2015 acestea să ajungă la un nivel rezonabil. El a mai precizat că de fiecare dată când a făcut astfel de demersuri a întâmpinat opoziţie din partea lui Boloş Ioan în mod direct şi a lui Borza Gheorghe în mod voalat. Acesta concluzionează că delapidările masive s-au făcut de către Boloş Ioan, Borza Gheorghe şi Apostol Alina”, se mai arată în documentul citat.
Jigoria le-a spus anchetatorilor, la audieri, că avea cunoştinţă şi de angajările la Regionala CFR Timişoara, de care s-a ocupat liderul de sindicat Ioan Boloş şi pentru care acesta din urmă ar fi primit bani.
”Jigoria Cristian Aurel, având funcţia de şef Depou Timişoara, a arătat că odată cu angajările recente de la Depou a auzit că liderul de sindicat Boloş Ioan ar fi primit de la candidaţi suma de aproximativ 2.000 de euro precizând că nu a făcut parte din comisia de examinare şi s-a trezit cu noi salariaţi în curte, examenul fiind susţinut în cadrul Regionalei”, se mai arată în document.
Anchetatorii mai spun că CFR a făcut verificări, vineri, la Regionala CFR Timişoara, iar în urma acestora s-a constatat ca lipseşte motorină din locomotive.
”În urma verificării făcute de către o comisie de la CFR Călători vineri la trenurile 9609/9608 care circulă pe ruta Timişoara Nord-Buziaş şi retur şi 9585/9588 care circulă pe relaţia Timişoara Nord-Jimbolia şi retur s-a constatat că consumul efectiv de motorină realizat pe aceste trenuri este de 84 de kilograme, în timp ce normele de consum pe aceste trenuri, stabilite în baza actului cu nr. T31/6/4/1056/2016 aprobat de conducerea Depoului Timişoara este de 140 de kilograme. Diferenţa dintre consumul real al acestor locomotive pe ruta menţionată şi consumul stabilit de conducerea Depoului este de 56 de kilograme, reprezentând un procent de aproximativ 60% cantitate plus faţă de consumul real”, se mai menâionează în document.
Procurorii DIICOT au făcut, joi, 47 de percheziţii în judeţele Timiş şi Caraş-Severin, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în delapidare cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals.
Din anul 2010 şi până în prezent, la Depoul de Locomotive Timişoara s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, având ca scop însuşirea şi sustragerea combustibilului din gestiune, ”în baza unui plan infracţional foarte bine conceput, cu roluri clar definite pentru fiecare dintre membrii grupării”, se arăta într-un comunicat al DIICOT.
”Grupul infracţional organizat s-a constituit în jurul persoanelor cu atribuţii de conducere, organizare şi control de la Depoul de Locomotive Timişoara, respectiv şeful unităţii, adjunctul şefului de unitate, contabila şefă, gestionarul şef şi liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotive Timişoara, suspecţii având sarcini şi roluri clar definite în cadrul grupării. Suspecţii mai sus-menţionaţi, cu prilejul exercitării atribuţiilor de serviciu, coordonau activitatea de sustragere a unor cantităţi uriaşe de motorină din gestiunea unităţii, prin diferite manopere dolosive, acoperite scriptic prin evidenţierea în documentele unităţii a unor consumuri de combustibil mai mari decât cele reale, manopere care permiteau însuşirea şi sustragerea surplusului rămas în gestiune”, mai arăta DIICOT.
La grupul infracţional, constituit piramidal, au aderat administratorul unei societăţi comerciale ce funcţionează ”clandestin” lângă rezervoarele principale ale Depoului de Locomotive Timişoara, precum şi alte două persoane care aveau rolul de a valorifica combustibilul furat.
Joi seară, 25 de angajaţi ai Regionalei CFR Timişoara, printre care Ioan Boloş, liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotivă, Gheorghe Borza, gestionarul-şef al Depoului de Locomotive Timişoara, şi Alina Apostol, adjunctul şefului de depou, au fost reţinuţi în acest dosarul de furt de motorină.