x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR a stabilit data dezbaterii sesizării PSD privind revocarea Renatei Weber

CCR a stabilit data dezbaterii sesizării PSD privind revocarea Renatei Weber

18 Iun 2021   •   12:32
CCR a stabilit data dezbaterii sesizării PSD privind revocarea Renatei Weber

Curtea Constituțională va dezbate sesizarea de neconstituționalitate a hotărârii Parlamentului de a o revoca din funcție pe Renate Weber, Avocat al Poporului, depusă de PSD, în data de 29 iunie.

Social-democraii au depus, joi, la CCR, o sesizare de neconstituționalitate a hotărârii Parlamentului de a o revoca din funcție pe Renate Weber, Avocat al Poporului.

„Din analiza procedurii desfășurate în Parlamentul României rezultă că propunerea de revocare din funcție a Avocatului Poporului nu a fost făcută de către Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, supunerea la vot a revocării fiind facută numai pe baza raportului comun al Comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, lipsind actul legal de sesizare al Parlamantului, respectiv Hotărârea Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului. Practic, constatăm faptul că cele două Comisii reunite s-au substituit Birourilor Permanente Reunite și au propus, fără a avea această competență, revocarea Avocatului Poporului către plenul reunit, după cum rezultă și din Raportul întocmit în urma ședinței celor două Comisii: <În urma dezbaterii cererii de revocare, membrii Coomisiilor juridice au constatat că sunt îndeplinite condițiile legii pentru a supune plenului Parlamentului revocarea din funcție a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului și în ședința comună din 16 iunie 2021, aceștia au hotărât să adopte raportul comun pentru revocarea din funcție a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului și să supună spre dezbatere și adoptare Camerelor reunite ale Parlamentului, acest raport împreună cu proiectul de hotărâre aferent>”, potrivit sesizării.

PSD apreciază că votul trebuia exprimat pe buletine de vot, nu prin intermediul votului deschis electronic.

„Tot din examinarea Hotărârii de revocare, rezultă că Parlamentul nu a îndeplinit cele două condiții cumulative, astfel: nu a realizat o evaluare obiectivă a activității Avocatului Poporului utilizând motive de revocare clare, obiective menite să garanteze independența Avocatului Poporului și nu a dovedit încălcarea Constituției și a legilor țării”, menționează social-democrații.

Potrivit PSD, Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituțională încălcandu-se prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalității și a art. 58 alin. (1) din Constituție privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

„În considerarea argumentelor expuse, vă solicităm să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost emisă cu încălcarea dispozițiilor constituționale ale art. 1 alin. (3)-(5), art. 11, art. 20, art. 58 alin. (1) și art. 148 din Legea fundamentală și să constatați că aceasta este neconstituțională”, conchid social-democrații.

Renate Weber a fost revocată, miercuri, din funcția de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS și UDMR.

Renate Weber a spus, miercuri, după revocare, că a intrat în coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, când acesta a dat o OUG prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private. „Acum se încearcă același lucru”.

Mediafax

×
Subiecte în articol: ccr avocatul poporului renate weber