x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR despre neconstituționalitatea abrogării pensiilor speciale: Legea are profund caracter eterogen

CCR despre neconstituționalitatea abrogării pensiilor speciale: Legea are profund caracter eterogen

06 Mai 2020   •   19:31
CCR despre neconstituționalitatea abrogării pensiilor speciale: Legea are profund caracter eterogen

Curtea Constituțională a României susține că legea privind abrogarea pensiilor speciale are un caracter „profund eterogen”, vizând statute profesionale diferite, și că actul normativ adoptat nu are la bază nicio documentare sau fundamentare.

Într-un comunicat remis presei miercuri, CCR a anunțat că judecătorii au admis, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate şi au constatat că Legea privind abrogarea pensiilor speciale este neconstituţională, în ansamblul său.

Potrivit judecătorilor, legea are un caracter profund eterogen.

„Curtea a reținut, în esență, că legea criticată are un caracter profund eterogen, vizând statute profesionale diferite, precum și funcții de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a , fără a se respecta exigențele impuse atât din punct de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât și al fondului reglementărilor. Astfel, în procedura de adoptare s-a încălcat ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului cu privire la modificarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, precum și obligația constituțională de dezbatere a reglementărilor privitoare la drepturile deputaților și senatorilor în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului, cu consecința încălcării dispozițiilor art.65 alin.(2) lit.j) și art.75 alin.(l) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) din Constituție”, se arată în comunicat.

De asemenea, judecătorii CCR au stabilit că actul normativ adoptat nu are la bază nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, fiind încălcate în acest sens prevederile constituționale.

„Curtea a constatat în final că legea a fost adoptată și cu încălcarea caracterului general obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale, reglementat de art.147 alin.(4) din Constituție. Sub acest aspect, Curtea a statuat că potrivit dispozițiilor art.147 alin.(4) din Constituție, deciziile sale sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor, având aceleași efecte pentru toate autoritățile publice și toate subiectele individuale de drept”, se mai arată în comunicatul CCR.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: curtea constitutionala a romaniei