x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR dezbate pe 13 iulie sesizarea cu privire la legea avertizorilor de integritate

CCR dezbate pe 13 iulie sesizarea cu privire la legea avertizorilor de integritate

07 Iul 2022   •   11:30
CCR dezbate pe 13 iulie sesizarea cu privire la legea avertizorilor de integritate
Sursa foto: Lucian Alecu

Plenul Curții Constituționale a hotărât preschimbarea termenului de judecată din 21 septembrie în 13 iulie în cazul sesizării USR cu privire la legea avertizorilor de integritate.

Referitor la sesizarea privind Legea privind protecția avertizorilor în interes public, Plenul Curții Constituționale a hotărât preschimbarea termenului de judecată din 21 septembrie în 13 iulie.

USR a sesizat CCR cu privire la legea avertizorilor de integritate, lege care, „în forma impusă de Coaliția PSD-PNL-UDMR, slăbește considerabil protecția persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituțiile publice și ridică obstacole considerabile în obținerea fondurilor din PNRR”.

În sesizarea către CCR, sunt invocate patru argumente de neconstituționalitate, printre care încălcarea obligațiilor asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană și lipsa de claritate și predictibilitate a unor prevederi, informează USR.

USR consideră că legea avertizorilor de integritate, în forma adoptată de majoritatea PSD-PNL-UDMR, contravine chiar Directivei UE pe care avea scopul de a o transpune (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii).

„În raport de prevederile art. 346 din TFUE, la care fac trimitere generic prevederile art. 1 alin. (4), rezultă că nu pot face obiectul avertizărilor în interes public încălcări ale normelor în materie de achiziții publice în domeniile apărării și securității naționale, care sunt considerate de stat ca fiind esențiale pentru securitatea națională și, în mod special, care privesc armament, muniție și material de război. Neconstituționalitatea textului derivă din faptul că, este imposibil astfel pentru un avertizor să cunoască care sunt interesele pe care statul le consideră, la un moment dat, esențiale pentru securitatea națională sau cele privind dotarea de război. Un astfel de exemplu îl constituie achiziționarea de fier vechi pe post de tehnică militară. Având în față textul de lege votat, este imposibil de stabilit dacă se încadrează sau nu, la un moment dat, în noțiunea de chestiune esențială pentru securitatea națională, care nu va putea fi dezvăluită de un avertizor”, argumentează USR în sesizarea depusă la CCR.

De asemenea, USR invocă încălcarea prevederilor art. 15 din Constituția României, referitoare la teoria „dreptului câștigat”, dat fiind că prin forma impusă de Coaliția PSD-PNL este diminuată protecția oferită avertizorilor de integritate sub nivelul actual, conferit de Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii.

Nu în ultimul rând, în sesizarea USR este invocată încălcarea principiului bicameralismului, în condițiile în care, în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților, Coaliția PSD-PNL a adoptat „numeroase amendamente care au denaturat semnificativ consimțământul exprimat de Senat cu privire la adoptarea respectivului act”. Printre modificările semnificative aduse de deputații Coaliției sărăciei se numără eliminarea raportărilor anonime, scăderea până la trei ori a amenzilor civile aplicabile pentru represalii la adresa avertizorilor și impunerea unui termen minim între momentul raportării și divulgarea publică.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Curtea Constituțională