Patru cetăţeni israelieni sunt cercetaţi de DIICOT pentru spionarea comunicaţiilor şi tentativa de a compromite imaginea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Doi dintre suspecţi au fost arestaţi deja în România, iar ceilalţi doi, foşti ofiţeri de informaţii ai Mossad, au înfiinţat o firmă privată de spionaj în cadrul căreia a lucrat şi fostul director al spionajului israelian, Meir Dagan. Miliardarii Benny Steinmetz, Tal Silberstein şi Elan Schwartzenberg sunt cei mai cunoscuţi oameni de afaceri evrei anchetaţi de DNA.
Foştii agenţi ai Mossad au spionat-o pe şefa DNA pe tot parcursul lunii trecute, a dezvăluit ieri portalul RISE Project. Doi dintre ei, israelienii Ron Weiner şi David Geclowicz, au fost arestaţi duminică în România după ce au reuşit să spargă trei conturi de email ale apropiaţilor lui Kovesi. Potrivit procurorilor, Weiner este cel care răspundea efectiv de partea informatică a operaţiunii, iar Geclowitz îi ameninţa şi hărţuia la telefon pe cei din anturajul şefei DNA. Cei doi ar fi fost coordonaţi de Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti ofiţeri de informaţii şi directori executivi ai firmei israeliene de investigaţii private Black Cube, companie în cadrul căreia a activat şi fostul şef al Mossad din perioada 2002-2011, Meir Dagan, decedat acum două săptămâni pe 17 martie.
“Mobilul întregii activităţi infracţionale a grupării a constat în încercarea de a compromite imaginea procurorului-şef al DNA prin încercarea de a găsi activităţi de corupţie”, scriu judecătorii în mandatul de arestare preventivă emis duminică pe numele lui Geclowicz. “Motivaţia probabil că e legată de un client care probabil că a dorit nu neapărat să ştie mişcările procurorului-şef, dar probabil ca să folosească în scop de şantaj. Sunt destule dosare deschise la DNA pe nume celebre. Cu retrocedările, trafic de combustibil, este băgat şi Elan Schwartzenberg, sunt băgaţi şi cei doi oameni de afaceri Tal Silberstein şi Benny Steinmetz. Deci ar fi legături pe undeva, aşa legături la nivel superior”, a explicat fostul şef al SIE, Cătălin Harnagea, pentru Jurnalul Naţional.
Cine ar fi trebuit să ştie?
“A fost o încercare nereuşită de intimidare” s-a rezumat să comenteze şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. “La momentul acesta e clasificată toată verificarea. Este o investigaţie, nu o cercetare penală ca atare”, a reacţionat şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, care a dezvăluit că procurorii nu ştiu încă cine a angajat firma israeliană pentru spionarea lui Kovesi. “Ăsta chiar că e un caz de siguranţă naţională. Ameninţarea la adresa unui demnitar al statului român, nu contează ce poziţie are, dar mai ales o poziţie de genul celei pe care o are procurorul-şef de la DNA, intră în categoria de ameninţare la siguranţa naţională fiindcă e vorba de o persoană dintr-o structură de securitate”, a explicat Cătălin Harnagea. Întrebat cine ar fi trebuit să ştie de operaţiunea care o viza pe Kovesi, fostul şef al SIE crede că “serviciile de contraspionaj româneşti ar fi trebuit să fie avizate. Serviciul Român de Informaţii este principalul serviciu de contraspionaj, adică singurul. România are două servicii. Unul de spionaj ofensiv şi unul defensiv, de contraspionaj, care e SRI-ul. Ei sunt în măsură să opereze asemenea speţe”, susţine fostul şef al spionilor.